Za izbor četiri člana Tužilačkog savjeta prijavilo se 15 kandidata

Na prvom javnom pozivu, raspisanom u novembru prošle godine, prijavilo se šest kandidata, ali nijesu izabrana četiri člana Tužilačkog savjeta na sjednici Odbora za politički sistem
98 pregleda 1 komentar(a)
Sud, suđenje, presuda
Sud, suđenje, presuda
Ažurirano: 12.03.2018. 14:25h

Za izbor četiri člana Tužilačkog savjeta, koji su ugledni pravnici, prijavilo se 15 kandidata.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu utvrdio je danas listu kandidata koji su se prijavili za ovu funkciju.

Kandidati su Gorica Vujisić, Vukoman Golubović, Jelka Drašković Vojvodić, Jakup Murati, Velija Murić, Jovan Poleksić, Milan Radović.

Za člana Tužilačkog savjeta prijavili su se Velimir Rakočević, Miroslav Samardžić, Aneta Spaić, Ana Stanković Mugoša, Milan Filipović, Rifat Hadrović, Gavrilo Čabarkapa i Ranka Čarapić.

Kandidat, pored opštih uslova za rad u državnom organu, mora da ima najmanje deset godina radnog iskustva na pravnim poslovima i da uživa lični i profesionalni ugled.

Mandat člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika je četiri godine.

Ovo je treći javni poziv za izbor četiri člana Tužilačkog savjeta.

Na prvom javnom pozivu, raspisanom u novembru prošle godine, prijavilo se šest kandidata, ali nijesu izabrana četiri člana Tužilačkog savjeta na sjednici Odbora za politički sistem.

Na drugom konkursu, raspisanom krajem prošle godine, prijavilo se 16 kandidata.

Članovi Odbora za politički sistem pravosuđe i upravu odžali su konsultativno saslušanje 15 kandidata. Nakon dva kruga glasanja potrebnu većinu dobila je samo Aneta Spaić.

Imajući u vidu da Odbor, u skladu sa Zakonom o Državnom tužilaštvu, bira četiri člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika, raspisan je novi, treći, javni poziv.

Bonus video: