Savjet za građansku kontrolu rada policije podržao predlog da Vučinić bude kandidat za ombudsmana

Iz Savjeta su podsjetili da u postupku utvrđivanja predloga kandidata za Zaštitnika, predsjednik Crne Gore obavlja konsultacije sa naučnim i stručnim institucijama i NVO čija je osnovna djelatnost zaštita ljudskih prava i sloboda
764 pregleda 1 komentar(a)
Vučinić, Foto: Luka Zeković
Vučinić, Foto: Luka Zeković

Savjet za građansku kontrolu rada policije podržao je inicijativu više nevladinih organizacija (NVO) da predsjednik države Milo Đukanovića Skupštini predloži profesora Nebojšu Vučinića kao kandidata za novog Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

„Savjet, kao stručno nezavisno tijelo posvećeno zaštiti ljudskih prava i sloboda, uputilo je predlog Đukanoviću da razmotri mogućnost da za Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore predloži Vučinića“, kaže se u saopštenju.

Iz Savjeta su podsjetili da u postupku utvrđivanja predloga kandidata za Zaštitnika, predsjednik Crne Gore obavlja konsultacije sa naučnim i stručnim institucijama i NVO čija je osnovna djelatnost zaštita ljudskih prava i sloboda.

„Savjet se ovim pridružio inicijativi organizacija civilnog društva“, dodaje se u saopštenju.

Inicijativu Đukanoviću da Skupštini predloži Vučinića kao kandidata za novog ombudsmana u srijedu je uputiva 21 NVO.

U inicijativi se navodi da bi predlaganje profesora Vučinića za Zaštitnika ljudskih prava i sloboda omogućilo Crnoj Gori da dobije Ombudsmana međunarodnog renomea.

„Koji ispunjava sve uslove i ima sve osobine da bude Zaštitnik ljudskih prava i sloboda svih građanki i građana Crne Gore, kao i svih drugih koji se nađu u nadležnosti njenih državnih organa“, kaže se u inicijativi.

Potpisnici inicijative su predstavnici NVO Akcije za ljudska prava, Adamas, Anima - Centar za žensko i mirovno obrazovanje, Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), Centar za istraživačko novinarstvo, Centar za ženska prava, Crnogorska omladinska inicijativa, Crnogorski komitet pravnika za zaštitu ljudskih prava, Evropska asocijacija za pravo i finansije (EALF), i Institut alternativa.

Među potpisnicima su i predstavnici NVO Institut za socijalnu i obrazovnu politiku, Media centar, Mladi Romi, Otvoreni centar “Bona Fide”, Prima, Sigurna ženska kuća, Sindikat medija, Savez za djecu i mlade – Kuća, Savjet za implementaciju omladinske politike, Udruženje roditelji i Udruženje za zaštitu i promociju prava građanina “Pravozastupnik”. (kraj) gop

Bonus video: