Kolašin ima šta da ponudi turistima, ali se ne zna da li u gradu i noće

Precizne informacije o broju noćenja u TO godinama unazad ne mogu dati zbog velikog broja neregistrovanog smještaja i izbjegavanja vlasnika tih objekata da ažurno uplaćuju boravišnu taksu
3968 pregleda 2 komentar(a)
Kolašin, Foto: TO Kolašin
Kolašin, Foto: TO Kolašin

Iako i dalje ne mogu da saopšte informacije o broju turista koji su tokom jula boravili u Kolašinu, u lokalnoj Turističkoj organizaciji su zadovoljni kako protiče sezona.

“Posjeta tom gradu je dobra”, kazao je direktor TO Kolašin Aleksandar Vlahović, „vremenske prilike nijesu baš naklonjene ljubiteljima odmora na planini, ali to nije značajnije osujetilo očekivani broj turista“.

Precizne informacije o broju noćenja u TO godinama unazad ne mogu dati zbog velikog broja neregistrovanog smještaja i izbjegavanja vlasnika tih objekata da ažurno uplaćuju boravišnu taksu.

"Većina gostiju su iz inostranstva. Prednjače gosti iz Izraela, Belgije, Francuske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Kine, a takođe je primijetan porast broja domaćih gostiju iz Podgorice i primorskih gradova. Svi koji posjete Kolašin su ovdje prije svega zbog uživanja u ljepotama naših planina, tako da svoj odmor mogu upotpuniti posjetom Nacionalnom parku Biogradska Gora, botaničkoj bašti ili posjetiti restoran ‘Troglava’ na ski centru ‘Kolašin 1600’ i nakon toga uživati u panoramskoj vožnji žičarom na planini Bjelasici“, kazao je on.

Vlahović objašnjava da je ponuda turističkih agencija sve bogatija, pa one nude pješačke i biciklističke ture, posjete kanjonu Mrtvice, rafting, džip safari…

Iz TO Kolašin napominju i da je u toku Međunarodni festival alternativnog teatra “Korifej”, narednih sedmica će biti održane i manifestacije “Etno kamp”, “Bjelasica Ultra trail”, biciklististička trka “MFR-Tempo”...

"U hotelu ‘Bianca Resort’ trenutno na pripremama boravi fudbalska ekipa iz Hrvatske ‘NK Belišće’, a tokom avgusta najavljen je dolazak na pripreme crnogorske košarkaške reprezentacije i tradicionalno košarkaša ‘Budućnost Voli’. Posebno se ističe i najavljeni dolazak na pripreme francuskog košarkaškog kluba kluba ‘ASVEL’ – koji je prvak francuske lige i učesnik Evrolige. U hotelu ‘Four Points by Sheraton’ bilježe dobru popunjenosti kapaciteta, veliki broj seminara i značajno povećanje broja gostiju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su prepoznali kvalitet koji nudi jedan brendirani hotel“, saopštili su iz TO. Podsjećaju da je tokom ljeta Kolašin dobio još jedan hotel sa četiri zvjezdice - “Dream house hotel”, od kojeg se očekuje da upotpuni ponudu grada.

Vlahović kaže da je TO, u saradnji sa nevladinim organizacijama “Društvo prijatelja Kolašina Natura”, realizovala dva važna projekta - markiranje pješačkih staza i izrada novog sajta na kojem je predstavljena ukupna kolašinska turistička ponuda.

"Markirane su tri pješačke staze koje polaze i završavaju u centru grada i prilagođene su rekreativcima i porodicama sa djecom. Postavljena je info tabla na gradskom trgu sa QR kodom tako da gosti putem mobilnog telefona mogu preuzeti koordinate za pješačke staze. Odrađen je i i promotivni materijal, koji je distribuiran svim registrovanim izdavaocima smještaja u gradu. Novi sajt TO će sigurno doprijeti daljem razvoju i promociji Kolašina kao atraktivne turističke destinacije. Kreiran je sajt gdje je na jednom mjestu objedinjeno sve ono što Kolašin nudi”, kazao je direktor gradske TO.

Informacije na sajtu, za sada su na crnogorskom i engleskom, a u toku je prevođenje i na druge jezike.

Bonus video: