Jedino Crna Gora ne štiti svoj medijski prostor

Televizije u regionu moraju da proizvode preko 20 odsto domaćeg sadržaja na dnevnom ili godišnjem nivou. Stručnjaci smatraju da povećanje kvote u CG ne bi ugrozilo tržišnu utakmicu
1646 pregleda 3 komentar(a)
Izvjesno da će kvota u Crnoj Gori i dalje biti 10 odsto (ilustracija), Foto: Nenad Mandić
Izvjesno da će kvota u Crnoj Gori i dalje biti 10 odsto (ilustracija), Foto: Nenad Mandić

Televizije registrovane u Crnoj Gori moraju da posvete svega 10 odsto objavljivanju vijesti i informacija iz zemlje, dok je kvota sopstvene televizijske produkcije u zemljama Evropske unije, ali i susjednoj Srbiji, znatno veća.

Medijski stručnjaci upozoravaju da ovakvo rješenje ne bi smjelo ostati u aktuelnom Nacrtu zakona o audio-vizuelnim uslugama.

Prema Zakonu o elektronskim medijima Srbije, sopstvena produkcija televizije čini 25 odsto godišnje emitovanog programa. U Hrvatskoj su javni servis i komercijalne televizije u toj zemlji u obavezi da 20 odsto dnevnog vremena emituju vlastitu proizvodnju, dok polovina tog sadržaja mora biti između 16 i 22 sata. Crna Gora priprema novi zakon o audio-vizuelnim medijskim uslugama, koji je na javnoj raspravi još dva dana. Na okruglom stolu, održanom u utorak, čula su se oprečna mišljenja u vezi sa definisanjem sporne kvote. U Ministarstvu kulture smatraju da norma sopstvene produkcije ne treba da bude dio zakona, već podzakonskih akata, iako su predstavnici tog resora podržali predlog da kvota ostane 10 odsto.

Zamjenik predsjednika Vijeća za elektronske medije u Hrvatskoj, Robert Tomljenović, “Vijestima” je kazao da su i javni servis i komercijalne televizije u toj zemlji u obavezi da 20 odsto dnevnog vremena emituju vlastitu proizvodnju, a polovina tog sadržaja mora biti između 16 i 22 sata. Pojasnio je da radio-stanice moraju da imaju udio od najmanje 30 odsto sopstvene proizvodnje.

U televizijsku kvotu od 20 odsto za vlastiti sadržaj spadaju sve emisije - informativne, kulturno-umjetničke, zabavne, kao i sportske, odnosno svi sadržaji koje je lično proizvela ta stanica ili su proizvedeni po narudžbi televizije.

Tomljenović smatra da bi bilo dobro kada bi kvota za sopstveni televizijski sadržaj u Crnoj Gori bila veća i da to ne bi moglo ugroziti tržišnu utakmicu.

“Deset odsto mi se čini premalo. Smatram da je povećanje kvote važno za razvoj prozvodnje lokalnog sadržaja, za podsticanje domaćeg prostora, ali i da televizije ne bi postale samo agregatori koji samo puštaju sadržaj iz inostranstva ili regiona na području Crne Gore. Televizije treba da imaju i obavezu proizvodnje vlastitog programa i mislim da bi povećanje kvote bilo dobro, bez obzira na to koliko je malo tržište”, ocijenio je Tomljenović za “Vijesti”.

On je kazao i da čitava Evropa, a pogotovo najveće zemlje, i te kako štite vlastitu audio-vizuelnu produkciju.

“Stvar je države kako će se postaviti, odnosno da li će se zalagati za jačanje sopstvene proizvodnje i razvoja domaće audio-vizuelne industrije ili za olakšavanje poslovanja najčešće stranih televizija”.

Tomljenović je naveo primjer Francuske, kao države u kojoj u kvotu za sopstvenu produkciju ne ulaze studijske emisije.

Predstavnici “Vijesti” u radnoj grupi za izradu novog zakona o audio-vizuelnim uslugama predlagali su stopu sopstvene produkcije od 25 odsto, za šta nijesu dobili podršku. Televizija “Nova M” zalaže se za postojeću normu, uz obrazloženje da bi “nametanje veće kvote vodilo gašenju komercijalnih emitera, makar dva”.

Iz nevladine organizacije “Media centar” poručili su da će ponuditi amandman kako bi kvota sopstvene televizijske produkcije bila 20 odsto, jer smatraju da je postojeća norma mala i da je isključivo u interesu emitera koji imaju matične kuće u zemljama regiona ili su dio globalnih mreža.

“’Media centar’ smatra da država treba da kreiranjem obaveza za emitere doprinese ostvarenju javnog interesa, a ne da se prilagođava trenutnim kapacitetima emitera koji često nisu zainteresovani da povećaju sopstvenu proizvodnju, jer žele da sa što manjim troškovima ostvare što veće prihode od marketinga”, saopštio je “Vijestima” predsjednik Skupštine te organizacije Dragoljub Duško Vuković.

Iz ‘Media centra’ poručuju i da “konačno treba prihvati činjenicu da ostvarenost medijskog pluralizma nije recipročna broju medija i da funkcionisanje više emitera iz regiona u Crnoj Gori ne znači i bolju informisanost i zadovoljenje potreba građana Crne Gore”.

Promjene i u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je, takođe, u proceduri izrada novog zakona o elektronskim medijima, zbog nove Direktive EU o audio-vizuelnim medijskim uslugama. I u toj državi očekuju neke promjene.

“Za televizije zna biti problematično to što se kvota za sopstvenu proizvodnju od 20 odsto računa na dnevnom nivou. To je možda malo nespretno, pa bi se novim zakonom moglo propisati da se kvota primjenjuje na sedmično emitovanom programu”, istakao je Tomljenović.

Bonus video: