Amfilohije: Ne dogovaram sa Đukanovićem odvajanje Mitropolije od SPC

“To su laži koje se plasiraju iz njihovih krugova. Vidim, neki iz Srbije objavljuju te bezumne laži. Zna Milo dobro moj odnos prema njemu. To je odnos poštovanja prema njemu kao čovjeku i državniku na kraju krajeva, ali to ne znači da poštujem njegovu bezumnu politiku", kazao je Amfilohije
20960 pregleda 76 komentar(a)
Juče na Sinjajevini, Foto: Jelena Jovanović
Juče na Sinjajevini, Foto: Jelena Jovanović

Peticiju, kojom se traži povlačenje Predloga zakona slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, potpisalo je do sada oko 100.000 građana, kazao je za “Vijesti” poglavar Mitropolije crnogorsko-primorske, mitropolit Amfilohije.

“Potpisa bi bilo i 300.000, ali neki nisu stigli, a neki se boje. Makar 10 ljudi, zaposlenih u državnim ustanovama reklo mi je da bi dobili otkaz ako bi se potpisali protiv tog propisa”, kazao je Amfilohije nakon svete arhijerske liturgij, služene prije 125. Ilindanskog sabora na Sinjajevini.

Predlog zakona, koji je Vlada utvrdila sredinom maja, propisuje da će svi vjerski objekti, koji su bili imovina Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nijesu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina.

Iako su iz Vlade sredinom jula saopštili da nastavljaju dijalog sa vjerskim zajednicama, prije nego Predlog zakona dostave Skupštini, iz Mitropolije su tražili od vlasti da u razumnom roku povuče iz procedure propis, poručujući da će ukoliko to ne bude urađeno, još odlučnije istupiti u odbrani svojih svetinja i zakonskih prava.

Mitropolit Amfilohije je juče ocijenio da je “Vlada taj zakon stavila u drugi plan nakon Trojičindanskog sabora u Podgorici, koji je pokazao snagu vjernika”.

“Mislim da su shvatili da ne mogu ići protiv naroda, jer su upravo tu da bi radili za narod”, kazao je mitropolit.

On je rekao da su neistinite spekulacije da u dogovoru sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem pokušava da odvoji Mitropoliju od Srpske pravoslavne crkve (SPC).

“To su laži koje se plasiraju iz njihovih krugova. Vidim, neki iz Srbije objavljuju te bezumne laži. Zna Milo dobro moj odnos prema njemu. To je odnos poštovanja prema njemu kao čovjeku i državniku na kraju krajeva, ali to ne znači da poštujem njegovu bezumnu politiku. Ona je druga priča. Treba praviti razliku između toga. Ovaj Milo sada nije se tako odnosio prema crkvi do 2000. godine, pa ni poslije toga. Ovako se ponaša samo u posljednje vrijeme. Bojim se da to sada ne radi po svojoj volji, nego pod pritiskom i nasiljem NATO-a. Jer NATO radi sve da uništi pravoslavlje i pravoslavnu crkvu. Zato uništavaju Siriju i tamošnje hrišćanstvo, Ukrajinu, potkopavaju temelje pravoslavne Rusije, a uništili su Kosovo i Metohiju. I sada evo hoće da uništi i Crnu Goru. E pa ne ide to, neće moći”, zaključio je mitropolit Amfilohije.

Ilindanski sabor okupio je oko hiljadu ljudi. Sabor je protekao bez incidenta.

Sabor sa dvije strane ograde

Predsjednik Udruženja Bjelopavlića Ognjen Jovović zahvalio se Opštini Danilovgrad jer je prvi put novčano pomogla organizovanje sabora.

“Pozvali smo ih da skupa budemo, ali ne znamo da li će doći, ili će ostati izvan ograde”, kazao je on.

Nakon što je završen program ispred crkve, sa druge strane ograde počeo je program koji su organizovale opštine Danilovgrad, Kolašin, Žabljak, Mojkovac i Šavnik.

Ove godine domaćin je bila Opština Kolašin, čiji je gradonačelnik Milisav Bato Bulatović otvorio program i zahvalio se svima koji su došli na Ilindanski sabor.

Ove godine umalo je izostalo tradicionalno nadmetanje u viteškim igrama. Nakon razgovora jednog od takmičara, Radoja Zekovića, sa gradonačelnikom Kolašina, takmičenje je ipak organizovano. Zeković je pobijedio u disciplini bacanjanje kamena sa ramena.

Nadomak crkve, i ove godine okupljeni su se uz muziku uživo zabavljali pod šatorima - kafanama.

Bonus video: