Ulcinj: Spašavali kajt surfera, državljani Srbije novčano kažnjeni

"UPSUL još jednom moli sve turiste i građane Crne Gore da se po nevremenu ne upuštaju u avanture i dovode sebe u opasne situacije koje im mogu ugroziti život"
5654 pregleda 2 komentar(a)
Sa akcije spašavanja, Foto: Screenshot (UPSUL)
Sa akcije spašavanja, Foto: Screenshot (UPSUL)
Ažurirano: 04.08.2019. 16:16h

Spasilački timovi Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) imali su sinoć pune ruke posla na ulcinjskoj rivijeri, nakon nagle promjene vremena i jakog sjeverozapadnog vjetra.

Žarko Lukšić, načelnik UPSUL Odjeljenja za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja, rekao je jutros ”Vijestima” da su spasioci imali aktivnosti traganja i spašavanja.

"Sve ovo se desilo nakon naših apela preko svih domaćih medija, nakon zadnjih ovakvih akcija, da građani ne ulaze u more da plivaju i koriste plovila kada je loše vrijeme, a koje je i ovog puta najavio Zavod za meteorologiju i seizmologiju Crne Gore. UPSUL još jednom moli sve turiste i građane Crne Gore da se po nevremenu ne upuštaju u avanture i dovode sebe u opasne situacije koje im mogu ugroziti život. Bez obzira na sve, UPSUL je spremna na sve izazove koji se tiču mogućih incidentnih situacija na moru", ukazao je Lukšić.

Prvi poziv za pomoć u UPSUL su primili sinoć u 20:20 kada je nestao kajt-surfer na Velikoj plaži.

Spasilačko plovilo SAR-5 je odmah isplovilo iz Bara,, ali, ovaj kajter, inače švajcarski državljanin, ubrzo je pronađen, pa je ta akcija obustavljena.

Dvojica državljana Srbije I.M (43) i S.J. (43) obojica iz Požarevca, za kojima su sinoć više sati bezuspješno tragali spasioci UPSUL i granične policije, a koji su se sami izvukli danas su procesuirani i novčano kažnjeni.

Kao što su iz UPSUL i najavili njima je određena novčana kazna od strane inspektora bezbjednosti plovidbe u iznosu od 300 eura, a gran policija ih je kaznila sa 150 eura.

Prema saznanjima "Vijesti", ovo je prvi put da su za ovakvu situaciju – izazivanje nepotrebnog trošenja resursa i ugrožavanja bezbjednosti spasilaca izrečene novčane kazne.

Iz UPSUL su nezvan prokomentarisali da ova sankcija treba da posluži za primjer svim mještanima i turistima koji žele da se otisnu na more pored istaknutih crvenih zastavica i meteorološkog upozorenja nda nailzai nevrijeme

Lukšić je ranije kazao da je Pomorsko-operativni centar sinoć u 22:10 primio informaciju da su ove dvije osobe sa plažnog bara na sredini Velike plaže uzele manje plovilo i uputile se ka ušću rijeke Bojane gdje su smješteni, ali, jak vjetar i morska struja odvukli su ih u nepoznatom pravcu.

"Nakon uspostavljanja direktnog telefonskog kontakta, oni su nas obavijestili da im pomoć nije potrebna, i da se nalaze blizu obale", kazao je ranije Lukšić.

Novi poziv za pomoć za isti čamac pristigao je nešto prije pola noći- porodica je prijavila nestanak ovih osoba, pa je UPSUL hitno poslao SAR-5 i SAR-4 sa skiperima Kokovićem, Boškovićem, Asovićem i Zaganjorom u pretragu područja od Port Milene do granice sa Albanijom, uz asistenciju Sektora granične policije Ulcinj,i operatera Đurovića i Bukilića, OKC MUP-a i Lučke kapetanije Bar.

"Zadnji telefonski kontakt sa ova dva lica u čamcu je bio u 00:07 Kontaktirali smo i IMOC centar u Albaniji, kako bismo mogli ući u njihove unutrašnje morske vode i tamo obaviti pretragu. Poslije dva sata pretrage morskog prostora po uzburkanom i vjetrovitom moru, porodica nas je u 02:32 obavijestila da su ova lica došla kući i da se osjećaju dobro, pa je akcija odmah obustavljena. Ističem da je UPSUL aktivirala Nacionalni plan za traganje i spašavanje te angažovala svoja sredstva i sredstva Granične policije, i još jednom zbog neodgovornih pojedinaca rizikovala živote svojih spasilaca i trošila državne resurse. Zbog toga će kod nadežnih organa u skladu sa zakonom biti pokrenut postupak u cilju sankcionisanja i nadoknade troškova , a Lučka kapetanija će shodno sa Zakonom o sigurnosti pomorske plovidbe i obaviti inspekcijski nadzor plovila i lica koja su njime upravljala po nevremenu", rekao je ranije Lukšić.

Bonus video: