Bajagić: Država da se okrene ka Plužinama

1931 pregleda 4 komentar(a)
Bajagić, Foto: Svetlana Mandić
Bajagić, Foto: Svetlana Mandić

Svečanom sjednicom uz prisustvo brojnih zvanica obilježen je Dan Opštine Plužine, a to je bila prilika, kako je kazao predsjednik Opštine Mijuško Bajagić da se podsjete ne samo na jedan od svijetlih datuma iz prošlosti, nego i da istaknu radne rezultate između dva praznika i uslove u kojima rade, ali i, činjenicu da, kako je rekao nemaju “potrebnu podršku Vlade, niti odgovoran odnos državnih institucija i preduzeća čiji je većinski vlasnik država”.

“Već drugu godinu zaredom smo među rijetkim, ako ne i jedina opština, čije rukovodstvo predsjednik Vlade nije pozvao pred svečanost obilježavanja Dana oslobođenja da u neposrednoj komunikaciji govorimo o problemima građana Plužina i postignutim rezultatima. Ne mogu da razumijem što nije protokolarno realizovan sastanak, ali razumijem što u vrijeme svog mandata premijer nije posjetio našu Opštinu da postavi neki kamen temeljac, kao u drugim opštinama, da otvori neki infrastrukturni objekat. To je rezultat opredjeljivanja sredstava i zalaganja države za ravnomjeran razvoj ovog dijela sjevera, opštine Plužine. Sve više stičem utisak da je to iz razloga što smo opština u kojoj je na vlasti opozicija”, istakao je Bajagić.

Podsjetio je da su jedina opština na sjeveru Crne Gore koja nije korisnik egalizacionog fonda i da su im ta sredstva, kako je kazao, nepravedno uskraćena, kao i da su jedina opština u državi koju je Direkcija za javne radove ‘zaboravila’, za razliku od nekih gdje izvode radove u vrijednosti od više desetina miliona eura”.

“Pored deklarativnog zalaganja iz vrha države o neophodnosti ravnomjernog razvoja, potrebno je da se konačno počne sa realizacijom planova o ulaganju u sjeverne opštine i u Plužine”, poručio je Bajagić.

Poseban višedecenijski problem, koji nikako da bude riješen je, kazao je Bajagić, odnos Elektroprivrede Crne Gore prema opštini Plužine. Podsjetio je da je 2010. godine potpisan Ugovor između Opštine i Elektroprivrede o realizaciji preostalih obaveza EPCG prema opštini Plužine, nastalih po osnovu izgradnje HE Piva i potapanja teritorije Opštine, da je krajnji rok za izvršenje obaveza bio 31. decembar 2014. Godine i da je do sada realizovano tek oko 25 odsto obaveza iz Ugovora.

“Svakome je jasno da će se jedino izgradnjom preostalih infrastrukturnih objekata, prije svega saobraćajnice i kolektora sa prečistačem otpadnih voda, stvoriti uslovi za dugoročni planski razvoj”, kazao je Bajagić i dodao da u Planu javnih nabavki Elektroprivrede za tekuću godinu nema planiranih sredstava za ovu namjenu, a da na svaki predlog predstavnika Opštine za održavanjem sastanka na kojem bi se razgovaralo o ovom problemu, rukovodstvo EPCG odgovara ćutanjem.

Bajagić je kazao da je najveće probleme u Opštini prouzrokovala loša privatizacija, koja je dovela do likvidacije ili uvođenja stečaja u preduzeća koja su poslovala u opštini Plužine, osim HE Piva, pa je preko hiljadu radnika ostalo bez posla, a mala mogućnost za otvaranjem novih radnih mjesta dovelo je do toga da radno sposobno stanovništvo posao traži van naše Opštine, što je uzrok velike migracije.

Dan Opštine je bila prilika i da prvi čovjek Plužina nabroji šta su sve uradili u prethodnom periodu, ali i da najavi nove investicije i odluke kojima se trude da stvore povoljnije uslove za razvoj stočarstva i poljoprivrede, kao i na poboljšanju razvoja turizma.

“I pored svih teškoća lokalna uprava uspijeva da rješava prioritetne probleme iz svoje nadležnosti. Iako je svečana prilika smatrao sam da i o problemima treba realno govoriti, naravno uz uvjerenje da ćemo uspjeti da ih prevaziđemo. Sve što smo uradili i planirani opravdava naš optimizam da smo na dobrom putu da u narednom periodu još više valorizujemo svoje prirodne resurse”, zaključio je Bajagić.

Predsjednik Skupštine Opštine, Petar Mitrić, kazao je da su svečanosti prilika, ali i obaveza za „podsjećanje na istorijske datume i događaje, posebno na događaje kada se branila otadžbina i sloboda“.

“Jedan od tih događaja je bio na današnji dan 1943. godine, kada je oslobođena teritorija Plužina. Proslava Dana Opštine je praznik koji nosi poruku poštovanja za prošlost ali i borbe za stabilnu i sigurnu budućnost. Građani Plužina svjesni veličine i značaja viteških djela oslobodilaca i antifašista, sa poštovanjem se sjećaju i njeguju njihove časne tekovine jer je antifašizam istorijski ponos Crne Gore“, istakao je Mitrić.

Prema njegovim riječima svi oni koji su se borili protiv fašizma znali su da se sloboda ne poklanja već da je treba osvojiti i svi oni su, „vođeni idealima pravde, slobode, odani svojoj zemlji, uložili u njene temelje svoje živote“.

Mitrić se zahvalio predsjedniku Opštine, kao i svima kako na lokalnom, tako i na državnom nivou koji su dali doprinos u razvoju Plužina, rješavanju problema i pomoći građanima.

Svečanosti su prisustvovali brojni goste iz društveno–političkog, privrednog i kulturnog života opštine, države, ali i regiona, dok su telegrame uputili, između ostalih, predsjednici države, Skupštine i Vlade Crne Gore, Milo Đukanović, Ivan Brajović i Duško Marković. Upriličen je i bogat kulturno-umjetnički program u izvođenju podmlatka KUD-a “Piva”, Milene Mitrić i Mirjane Jovanović.

Bonus video: