ODGOVOR PREDSTAVNIKA GI "SAČUVAJMO SINJAJEVINU"

Milatović: Simović zna da sam govorio istinu, a znaju i građani

Iz Građanske inicijative "Sačuvajmo Sinjajevinu" su kazali da ministar "pamti kraće nego što smo očekivali, ni pola godine"
5094 pregleda 5 komentar(a)
Milatović, Foto: Luka Zeković
Milatović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.08.2019. 18:48h

Ministar Simović zna da sam govorio istinu, ali što je meni važnije - znaju građani, isti oni koji od njega očekuju da stane uz poljoprivrednike, a ne na stranu onih koji bi da nam uništavaju planinu, kazao je predstavnik Građanske inicijative "Sačuvajmo Sinjajevinu" Aleksandar Milatović.

Simović je kazao da nisu istiniti današnji navodi Milatovića, koji je saopštio kako je Simović ranije rekao da da će vojni poligon nanijeti nenadoknadivu štetu Sinjajevini.

"Ministar poljoprivrede Milutin Simović pamti kraće nego što smo očekivali, ni pola godine. Sigurni smo da će i ovo što sada rekao poreći za par mjeseci, kada njegove kolege iz Vlade to budu tražile od njega. No, oni su davno pokazali da su na ključnim mjestima da bi štitili sebe, jedan drugog i svoje interese. To je pokazao i danas, reagujući na moju izjavu. Da sam govorio istinu zna i on, ali što je meni važnije – znaju građani, isti oni koji od njega očekuju da stane uz poljoprivrednike, a ne na stranu onih koji bi da nam uništavaju planinu. Razlika među nama čuvarima prirode i njima koji hoće da je unište je i u tome što mi govorimo činjenicama, a ne političkim kalkulacijama", rekao je Milatović.

On je podsjetio Simovića na stav Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, "odnosno njegov, jer je on personifikacija resora poljoprivrede".

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprava za šume, dala je 7. juna 2016, navodi on, mišljenje o uspostavljanju poligona na Sinjajevini u kojem se navodi:

„Imajući u vidu da se lokalitet poligona nalazi na maloj udaljenosti od granice šumske vegetacije i da se u pojasu poligona nalazi više aktivnih poligona (katun Potrk, katun Vuković i dr.), kao i izvorište Savine vode, koje mještani Kolašina i Mojkovca na katunima koriste za piće, sa vještačkim jezerom za napajanje stoke i divljači, izgradnjom poligona za namjenu kako je to navedeno u zahtjevu bi se ugrozile sve navedene ekološke funkcije šume i nastupile bi nesagledive posledice na životnu sredinu, ne samo na tom području nego i širem području opština Kolašin i Mojkovac."

"Državu Crnu Goru kao ekološku državu obavezuju međunarodni dokumenti, na čije se poštovanje obavezala kao država (konvencije, sporazum), kao i obaveze koje proističu iz procesa evropskih integracija (direktive, preporuke i dr.) o zaštiti šuma u Evropi, kao što su: Konvencija o dugoročnom zagađenju vazduha; Direktiva Savjeta EU o očuvanju prirodnih staništa i divljih flora i fauna; Direktiva Savjeta EU o zaštiti šuma protiv atmosferskog zagađenja i drugih preuzetih obaveza vezanih za klimatske promjene i smanjenje upotrebe supstanci koje oštećuju ozonski omotač", dodaje se u dokumentu.

Milatović podsjeća i na Vladin odgovor "Vijestima" iz aprila ove godine, u kojem se navodi da je "Ministarstvo odbrane pribavilo i mišljenje Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja koje nije saglasno da se na predmetnoj lokaciji formira poligon".

Milatović poručuje da će javnost procijeniti da li on ili Simović ne govore istinu i zbog čega.

"Ističemo da nemamo ništa protiv toga da popravite puteve preko Sinjajevine, uradite vodovode, konačno dovedete struju koju najavljujete godinama i naravno proglasite tu planinu parkom prirode, jer je to želja građana Crne Gore izražena i kroz peticiju i proteste. Uostalom, više je na Sinjajevini stočara i više porodica živi od te planine, nego što Crna Gora ima vojnika", zaključuje Milatović.

Preporučujemo za Vas