Državni arhitekta dao saglasnost na idejno rješenje novog hotela "Kraljičina plaža"

Vladino preduzeće HTP "Miločer" je "Adritic properties-u" dalo u četvorodecenijski zakup, sada već poručeni hotel "Kraljičinu plažu", kao i na 90 godina zemljište za izgradnju depadanasa, odnosno 66 apartmana za tržište
2892 pregleda 4 komentar(a)
Budući izgled hotela "Kraljičina plaža"
Budući izgled hotela "Kraljičina plaža"

Glavni državni arhitekta Dušan Vukasnović dao je saglasnost na idejno rješenje novog hotela "Kraljičina plaža" sa depadansima, koji u stoljetnom Miločerksom parku namjerav da gradi kompanija "Adritic properties" grčkog biznismena Petrosa Statisa.

Vuksanović nije prihvatio stav Opštine Budva, da se u ovoj, jedinoj očuvanoj zelenoj zoni na budvanskoj rivijeri ne grade stanovi za tržište.

Vladino preduzeće HTP "Miločer" je "Adritic properties-u" dalo u četvorodecenijski zakup, sada već poručeni hotel "Kraljičinu plažu", kao i na 90 godina zemljište za izgradnju depadanasa, odnosno 66 apartmana za tržište.

Opština je svojevremeno onemogućila izdavanje građevinske dozvole, kada joj je Ministarstvo održivog razvoja i turizma priznalo svojstvo stranke u postupku.

Međutim, donošenjem novog zakona, procedura je išla u korist Statisove firme, uprkos jasnom stavu nove budvanske vlasti da se ne dozvoli betonizacija Miločerksog parka.

Skupština opštine je prije dvije godine donijela Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka i neposrednog zaleđa ostrva Sveti Stefan u budvanskoj Skupštini kojom se ne podržava izgradnja novih, već samo rekonstrukcija postojećih objekata u postojećim gabaritima.

"Iz izloženog pravnog i činjeničnog stanja stvari Glavni državni arhitekta je našao da su se stekli uslovi za davanje saglasnosti HTP "Miločer" i "Adriatic properties" na idejno rješenje za izgradnju hotela "Kraljičina plaža"", navodi se u rješenju uz podsjećanje kako je tekao cijeli spor oko davanja saglasnosti

Kako se navodi u idjenom rješenju na koje je Vuksanović dao zeleno svjetlo hotelski rizort "Miločer" kompoziciju hotela čine dva nadzemna dijela, sjeverni i južni, koji su prizemnom i jednom podrumskom etažom povezani u funkcionalnu cjelinu.

"Planirana spratnost hotela je 2Po+Pr+4 ( dvije podrumske etaže, prizemlje i četiri sprata). Visina hotela od kote prizemlja (nivo saobraćajnice) do atike krova je 21,84 metara. Vertikalna komunikacija je obezbijeđena stepeništem i liftovima. Glavni ulaz u hotel je sa istočne strane u nivou zajedničkog prizemlja. U istoj zoni su planirani zajednički sadržaji: lobi, internacionalni restoran, restoran a la card, glavni restoran sa 210 stolica, lobby bar, igraonica, zatvoreni bazen, Spa i teretana. Osim zajedničkih sadržaja na nivou prizemlja se nalazi i administracija kao i dio smještajnih jedinica ( tri apartmana i 11 hotelskih soba)“, stoji u idejnom rješenju.

Budući hotel imaće od prvog do četvrtog sprata sobe.

"Ukupan smještajni kapacitet je 126 ključeva (262 kreveta) od čega je 60 hotelskih soba i 66 apartmana. Površine hotelskih soba su od 30 do 70 kvadrata i projektovane su kao jednokrevetne i dvokrevetne. Strukturu apartmana, zavisno od veličine, su od 62 do 317 kvadrata, i čine ga ulazni hol sa toaletom, kuhinja, trpezarija, dnevni boravak, degažman, dvije do četiri sobe (sa kupatilom i garderoberom), radna soba, prostorija za osoblje, terasa sa pripadajućim zelenilom. Apartmani su projektovani kao dvokrevetni, trokrevetni, četvorokrevetni, petokrevetni i šestokrevetni. Sve terase su ozelenjene i pružaju gostima doživljaj planinskog zelenila. Za lica sa invaliditetom predviđeno je 11 soba u prizemlju“, stoji u idejnom rješenju.

"Adriatic properties" je dugoročni zakupac grad hotela "Sveti Stefan" i "Vile Miločer" kao i hotela "Kraljičina plaža" prema ugovorima o zakupu zaključenim 2007. sa HG "Budvanska rivijera" odnosno HTP Miločer.

Skupština Crne Gore je aneksom ugovora produžila zakup "Svetog Stefana", "Vile Miločer" i "Kraljičine plaže" sa 30 na 42 godine, dok je zemljište uz Kraljičinu plažu, gdje se planira gradnja depadansa sa apartmanina dato na 90 godina zakupa.

Marković: Idejno rješenje nije u skladu sa planskim dokumentom

Potpredsjdnik Opštine Marko Marković (Demokratska Crna Gora) istako je da idejno rješenje budućeg hotela sa apartmanima nije u skladu sa planskim dokumentom na koji se Glavni državni arhitekta poziva.

"Zona Miločerskog parka je Prostornim planom posebne namjene za obalno područje Crne Gore zaštićena limitiranim brojem kreveta po površini, limitiranom najvećom dozvoljenom zauzetošću prostora, kao i limitiranom dopuštenom izgrađenošću.Svi navedeni parametri su predmetnim idejnim rješenjem prekoračeni, ali u tome Glavni državni arhitekta ne vidi problem. Zaista čudi da neko ko je imenovan u cilju, kako u članu 87 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata piše, “sprovođenja državnih smjernica razvoja arhitekture u odnosu na zaštitu autentičnosti prostora i identiteta naselja, obezbjeđenja kvaliteta arhitektonskih rješenja, unapređenja vizuelnog kvaliteta objekata i naselja, kao i obezbjeđenja i promocije najbolje prakse u oblasti urbanizma i arhitekture” ne vidi da će izgradnjom objekta predviđenim idejnim rješenjem trajno devastirati zlata vrijedan prostor Miločerskog parka", kazao je Marković.

Bonus video: