Inspekcija ćuti, prevareni traže hapšenje vlasnice

“Vijestima” se javili brojni građani koji su dobijali lažne avio-karte i rezervacije za hotelski smještaj u Antaliji, Istanbulu, Parizu. Pitaju se kada će nadležni reagovati i ko će im vratiti novac
14669 pregleda 8 komentar(a)
Zatvorena poslovnica agencije u centru Podgorice, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić
Zatvorena poslovnica agencije u centru Podgorice, Foto: Zoran Đurić, Zoran Đurić

Turstička inspekcija još se nije oglasila povodom žalbi na rad zatvorene turističke agencije In travel, iako su mnogi građani zbog prevare slučaj prijavili policiji.

“Nismo u mogućnosti da vam obezbijedimo odgovore danas”, kazali su iz PR Službe Uprave za inspekcijske poslove, ne precizirajući kada će saopštiti da li su kontrolisali poslovanje In travela, koje nepravilnosti su pronađene i šta će inspekcija preduzeti povodom žalbi klijenata...

U međuvremenu, “Vijestima” su se javili brojni klijenti agencije koji tvrde da nijesu otišli na plaćeno putovanje i da su dobijali lažne rezervacije i avionske karte. Oni se pitaju zašto vlasnica agencije još nije uhapšena i ko će im vratiti novac koji su uplaćivali agenciji. Iz policije je nezvanično rečeno da je Jelena Vlahović saslušana i da je o svemu obaviješten državni tužilac.

Vlasnica agencije je u petak “Vijestima” kazala da je splet više nepovoljnih okolnosti imao za posljedicu da In travel nije mogla da odgovori ugovorenim turističkim aranžmanima za određeni broj ljudi.

Saopštila je da nije bilo “ružne namjere da se klijenti prevare, već su nas iznenadne blokade računa uvele u insolventnost”.

Klijent agencije D.K. juče je “Vijestima” ispričao je da je 5. jula u prostoriji agencije predao Vlahović 390 eura za turističko putovanje u Istanbul za dvije osobe, koje uključuje avionski prevoz i smještaj u hotelu, za šta je dobio priznanicu.

“Tog dana Vlahović mi je saopštila da momentalno mora izvršiti kupovinu avio karata i plaćanje smještaja u hotelu, jer su cijene trenutne i podložne promjenama. Međutim, dva dana prije planiranog puta Viber porukom me je obavijestila da se putovanje otkazuje i da će novac biti vraćen preko Sava osiguranja, na osnovu polise koju agencija ima kod osiguravajućeg društva”.

D.K. je kazao da je Sava osiguranju podnio zahtjev za naknadu štete i da je odbijen, jer njena polisa ne pokriva nastalu štetu.

Slično iskustvo sa agencijom imao je i I.Lj., koji je ovog mjeseca trebalo da bude u Antaliji na putovanju.

On je “Vijestima” kazao da je 3. jula u prostorijama agencije dao 420 eura vlasnici, kao ratu za dvije avionske karte na relaciji Tirana - Antalija i smještaj u hotelu. Rekao je da je sa Vlahović dogovorio da će avionske karte i priznanicu dobiti kada bude uplaćivao drugu ratu. I.Lj. je nakon desetak dana uplatio i drugu ratu u iznosu od 628 eura i dobio priznanicu i ugovor kojim je potvrđeno da je uplaćen ukupan iznos. Vlahović mu je kazala da dođe poslije praznika, 13. jula, da preuzme karte kao i da mu je uplatila novac za smještaj. Naredne sedmice I.Lj. je od vlasnice In travela dobio avionske karte, za koje je u drugoj turističkog agenciji utvrdio da su lažne.

Krivičnu prijavu protiv Vlahović juče je podnijela D.B. koja je 17. maja trebalo preko In travela da putuje u Istanbul. Ona je “Vijestima” kazala da je agenciji uplatila 596 eura za četiri avionske karte. D.B. je sama našla i platila hotelski smještaj.

Tvrdi da je bezuspješno pokušavala da dobije avio karte od agencije. Dan pred polazak, na njeno insistiranje da dobije karte, Vlahović joj je kazala da nijesu kupljene i da će nadoknaditi štetu, za šta je izdala potvrdu. D.B. je u svojoj režiji otišla na planirano putovanje, ali joj novac za četiri avio karte nije vraćen.

Krivičnu prijavu protiv vlasnice agencije In travel namjerava da podnese policiji i M.B. Ona je rekla da je više puta putovala preko In travela i da je zbog dobrog iskustva odlučila da uplati novac za putovanje u Pariz 13. juna za roditelje i tetku.

“Krajem januara smo se prijavili i počeli da uplaćujemo novac. Prvo smo uplatili 30 odsto, odnosno 256 eura za tri osobe, a kasnije u mjesečnim ratama od po 50 eura iznos od 448,5 eura. Preostalo je da se uplati još 150 eura. Kako od vlasnice nijesam dobijala povratne informacije, taj iznos nijesam uplatila”.

Petnaestak dana pred putovanje M.B. je od vlasnice agencije dobila informaciju o hotelskom smještaju, ali nije dobila rezervaciju, niti avionske karte.

“Sve smo redovno uplaćivali bez ugovora i računa. Dan pred put kontaktirala sam hotel u Parizu, iz kojeg su nam rekli da ne postoji rezervacija. U In travelu su kazali da je vjerovatno greška u pitanju i da će rezervisati novi hotel. Cijene su bile previsoke, a poslala mi je čekirane karte istakavši da je to dovoljno”.

M.B. je kazala da njena porodica nije pošla na planirano putovanje jer nijesu imali plaćen hotel, niti su vjerovali da su dobili prave avionske karte.

Polisa pokrivala samo troškove povratka sa putovanja

Vlahović je u petak kazala da očekuje da će se klijenti materijalno obeštetiti polisom Sava osiguranja, koju agencija ima od početka poslovanja, a koja se aktivira kada nastupe ovakvi slučajevi i pokriva potraživanja do 15.000 eura.

Grupa građana juče je “Vijestima” dostavila odluku te osiguravajuće kuće, kojom su odbijeni njihovi zahtjevi.

“Zaključenom polisom osiguranja, Društvo garantuje isključivo za plaćanje troškova povratka lica sa turističkog putovanja, pa kako u konkretnom slučaju nije došlo ni do realizacije aranžmana, odnosno putovanja, podnijeti zahtjev je odbijen kao neosnovan”, piše u rješenju Sava osiguranja.

Bonus video: