Crna Gora prva u Evropi po broju komada oružja po stanovniku (INFOGRAFIKA)

Količina oružja u rukama civila na globalnom nivou ubjedljivo je premašila arsenale vojske i policije
6201 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crna Gora i Srbija prednjače po broju komada oružja po stanovniku u Evropi, pokazalo je istraživanje organizacije "Small Arms Survey" (SAS).

Na 100 stanovnika u Crnoj Gori i Srbiji ima 39,1 komada vatrenog oružja. To je triput manje u poređenju sa 120 komada u Sjedinjenim Američkim Državama.

Za Crnom Gorom i Srbijom u Evropi slijede Kipar sa 34, pa Finska, Island, Bosna i Hercegovina...

SAS je utvrdio da je od ukupno 857 miliona komada vatrenog oružja, koliko se prema nekim procjenama 2017. nalazilo u vlasništvu civila u svijetu, čak 46 odsto bilo u posjedu građana SAD.

Količina oružja u rukama civila na globalnom nivou ubjedljivo je premašila arsenale vojske i policije, taj broj je od 2006. godine porastao za više od 200 miliona, piše Euronews.

Procjenjuje se da u 230 država i autonomnih teritorija u svijetu ukupno ima nešto više od jedne milijarde komada vatrenog oružja.

Evropa

U Evropskoj uniji je 2017. godine 513 miliona stanovnika EU posjedovalo 79,8 miliona komada oružja. Kada se uračunaju i evropske zemlje koje nisu članice EU, taj broj dostiže 93,2 miliona.

Po ukupnom broju, najveća koncentracija oružja je u Rusiji (17,6 miliona), Njemačkoj (15,8 miliona) i Francuskoj (12,7 miliona).

Evropska komisija je još 2013. godine u jednom istraživanju utvrdila da devedeset odsto stanovnika EU nikada nije posjedovalo oružje.

Od građana EU koji su u vrijeme istraživanja posjedovali vatreno oružje, više od trećine (35 odsto) je kao razlog navelo lov, a 29 odsto je navelo profesionalne razloge, poput službe u policiji ili vojsci. Dodatnih 23 odsto oružje je držalo iz sportskih razloga, uglavnom zbog bavljenja streljaštvom.

Manje česti razlozi za držanje oružja bili su lična zaštita (14 odsto), drugi lični razlozi (10 odsto) i kolekcionarstvo (pet odsto).

Od 2000. do 2012. godine godišnja stopa svih pogibija od vatrenog oružja na 100.000 stanovnika u EU iznosila je 1,34, sa ukupno 87.000 poginulih u cijelom tom periodu, podatak je organizacije Ganpolisi.org sa Univerziteta u Sidneju.

Poslije smrtonosnih terorističkih napada u Parizu i Briselu 2015. i 2016. godine, EU je u martu 2017. drastično pooštrila zakone koji se odnose na vatreno oružje, zabranivši poluautomatsko oružje i šaržere koji primaju više od 21 metak za pištolje, odnosno 11 metaka za puške.

SAD

Sa 120 komada oružja na 100 stanovnika, Amerikanci privatno posjeduju više nego tri puta više komada oružja nego stanovnici zemalja koje u tome prednjače u Evropi.

Prema podacima SAS, Amerikanci svake godine kupe 14 miliona komada novog i uvoznog oružja, čemu svakako doprinosi veoma liberalno tržišta oružja. SAD su jedna od rijetkih zemalja u svijetu u kojima je pravo na držanje oružja garantovano ustavom.

Lična zaštita je za Amerikance sa 67 odsto vodeći razlog za držanje oružja. Na drugom mjestu je lov (38 odsto), a slijede streljaštvo (30 odsto) i sakupljanje oružja (13 odsto), proizlazi iz istraživanja istraživačkog centra "Pew".