ROK DO 18. OKTOBRA

Stipendije za najbolje studente

U konkursu se navodi da se najboljim studentima smatraju studenti koji u određenim naučnim disciplinama posjeduju osobite sklonosti za naučni ili umjetnički rad i nagrade stečene na međunarodnim i državnim takmičenjima
1753 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracijia, Foto: Boris Pejović
Ilustracijia, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo prosvjete raspisalo je konkurs za dodjelu 352 stipendije studentima osnovnih i specijalističkih akademskih i primijenjenih studija, a rok za podnošenje dokumenata je od 2. septembra do 18. oktobra.

Ministarstvo dodijeliti 200 stipendija studentima koji produžavaju pravo na stipendiju, a 40 studentima prirodnih nauka koji prvi put konkurišu.

Studentima društvenih nauka koji prvi put konkurišu biće dodijeljeno 60 stipendija.

Pravo na stipendiju ostvariće 20 lica s invaliditetom, a 32 stipendije opredijeljene su za deficitarna zanimanja.

“Pravo da konkurišu za stipendiju imaju najbolji studenti na drugoj i narednim godinama studija, koji su prvi put upisali semestar tekuće studijske godine, nijesu gubili ni jednu godinu tokom studija, koji su prema nastavnom programu ustanove visokog obrazovanja na kojoj studiraju položili sve ispite iz prethodnih godina studija i postigli indeks uspjeha najmanje devet”, objasnili su iz Ministarstva.

U konkursu se navodi da se najboljim studentima smatraju studenti koji u određenim naučnim disciplinama posjeduju osobite sklonosti za naučni ili umjetnički rad i nagrade stečene na međunarodnim i državnim takmičenjima.

Kako se navodi, ukoliko se prijavi više kandidata, prednost imaju oni koji imaju veću prosječnu ocjenu, odnosno indeks uspjeha u toku studija, kao i veći broj osvojenih nagrada na državnom i međunarodnom takmičenju.

Ministarstvo će, prema konkusu, za studijsku 2019/2020. godinu, dodijeliti 20 stipendija studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja.

Studenti matematike i fizike dobiće po sedam stipendija i studenti hemije šest.

Ministarstvo će dodijeliti i 12 stipendija studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za nastavu na albanskom jeziku i proučavanje romskog jezika za studente RE populacije.

Studenti matematike, fizike i crnogorskog jezika i književnosti dobiće po dvije stipendije, a studenti hemije ili biologije, muzičke i likovne umjetnosti, italijanskog jezika po jednu stipendiju.

Na smjeru proučavanja romskog jezika za studente RE populacije biće opredijeljene dvije stipendije.

Preporučujemo za Vas