Startuje projekat “Cattaro sail”

"Nakon promotivnih aktivnosti realizovaće se teorijska i praktična obuka mladih u jedrenju na tradicionalnim drvenim barkama”, saošteno je iz NVO “Kalafatska radionica Bokovac”
1298 pregleda 1 komentar(a)
Drvene jedrilice tokom 50-ih godina, Foto: Privatna arhiva
Drvene jedrilice tokom 50-ih godina, Foto: Privatna arhiva

NVO „Kalafatska radionica Bokovac“ iz Bara najavila je početak realizacije projekta “CattaroSail” čije aktivnosti će obuhvatati obuku mladih jedriličara u Kotoru, organizovanje manifestacije "Dani jedrenja" i regate na drvenim tradicionalnim jedrilicama. Projekat se realitzuje u saradnji te NVO iz Bara sa NVO “Kamelija” iz Kotora i kotorskim Jedrilićarskim klubom “Lahor”.

“Ove aktivnosti dio su projekta CattaroSail, koji se sprovodi u opštini Kotor, a podržan je u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD). Realizacija aktivnosti u okviru projekta CattaroSail trajaće 10 mjeseci. U prvom mjesecu realizovaće se promotivne aktivnosti na tradicionalnoj kotorskoj manifestaciji „Bokeška noć“. Nakon promotivnih aktivnosti realizovaće se teorijska i praktična obuka mladih u jedrenju na tradicionalnim drvenim barkama”, saošteno je iz NVO “Kalafatska radionica Bokovac”.

U sklopu projekta, prvom dijelu 2020. godine biće izrađena studija o jedriličarstvu, a čiji će sadržaj uključivati kulturu jedrenja u Crnoj Gori, značaj jedriličarstva za Boku kotorsku kao i istoriji jedriličarstva u Crnoj Gori. Planirano je da jedan vikend u poslednjem mjesecu realizacije projekta bude posvećen događaju pod nazivom “Dani jedrenja”, tako što će se u subotu organizovati kulturno zabavni program, a u nedjelju regata. Na ovom događaju govoriće se o povezanosti kulture Boke kotorske i hrvatskog primorja, prije svega kroz povezanost drvene brodogradnje u Hrvatskoj i Boki Kotorskoj.”- stoji u saopštenju.

ReLOaD program finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Kotor, Tivat, Nikšić, Pljevlja i Podgorica.

Bonus video: