Lazoviću krave otrovali vikendaši?

Lazović je “Vijestima” dostavio potvrdu iz veterinarske ambulante, u kojoj se navodi da je uzrok uginuća dvije krave “alimentarna intoksikacija”, odnosno trovanje hranom
15115 pregleda 8 komentar(a)
Lazović, Foto: Luka Zeković
Lazović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.08.2019. 20:40h

Stočaru Radivoju Lazoviću na Komovima su 30. jula otrovane dvije krave, a on tvrdi da su to uradili nesavjesni vikendaši, jer su prskali travu herbicidima, kako bi je uništili da ne bi morali da kose.

Herbicidi su iz grupe pesticida (otrova) koji se koriste uglavnom protiv korova.

Lazović je “Vijestima” dostavio potvrdu iz veterinarske ambulante, u kojoj se navodi da je uzrok uginuća dvije krave “alimentarna intoksikacija”, odnosno trovanje hranom.

On je “Vijestima” dostavio i slike trave, koja je spržena, a što je tvrdi posljedica prskanja herbicidima.

Kako se navodi, dvije krave, stare sedam i deset godina, težine oko 500 kilograma, uginule su 30. jula, a da je uzrok alimentarna intoksikacija utvrdio je terenski veterinar.

Lazović je zatražio i od policije da izađu na katun Laz Lazovića na kučkim Komovima i urade uviđaj.

“Krave su mi otrovane jer su vikendaši herbicidima i drugim otrovima prskali travu, što može lako da se utvrdi. Krave su pasle na mjestu gdje je trava prskana. Jednu kravu sam zakopao po propisima, ali drugu nijesam mogao, jer su me spriječili vikendaši”, tvrdi Lazović.

On je optužio vikendaše da su drugu kravu bacili niz brdo tako što su je povukli džipom, pa strahuje da će se od lešine životinje otrovati psi, divljač, zagaditi izvorska voda.

Kako je pojasnio, iz policije mu je saopšteno da će da izađu na teren, a od trovanja su mu oboljele još dvije krave, koje veterinari liječe.

“Nadam se da će ih uspjeti izliječiti. Krave su mi potrovane, a platio sam ih po hiljadu i po eura. Registrovani sam poljoprivrednik”, kazao je Lazović.

On tvrdi da njegove krave nijesu ulazile na privatna imanja da pasu, već da su isključivo boravile na pašnjacima.

On je nakon što je dobio potvrdu od veterinara, 4.avgusta Centru bezbjednosti u Podgorici, podnio prijavu da mu je stoka otrovana i zatražio da policija izađe na katun.

Navodi da su mu prije dva dana u Centru bezbjednosti kazali da će policija izaći na katun, a slučaj je prijavio i nevladinim organizacijama za zaštitu životinja.

“U Ministarstvu poljoprivrede su mi dali formulare da ih ispunim, kako bi tražio odštetu. Međutim, odšteta bi bila samo 250 eura”, kazao je Lazović.

Bonus video: