"Medvjedgrad": Istina je u malim sredinama uglavnom nepoželjna

Autor čuvenog romana "Čovjek po imenu Uve" u ovom djelu se bavi društvenom (ne)pravdom i odnosom moći u malim društvenim zajednicama
1571 pregleda 0 komentar(a)
Medvjedgrad
Medvjedgrad

Švedski autor Fredrik Bakman nametnuo se publici kao autor čije knjige, čak i kada govore o pomalo teškim temama, podižu raspoloženje.

Njegov je stil iskren i lepršav, a način na koji o svojim temama govori nabijen je emocijama.

Ali, i kritika i publika se slažu da "Medvjedgrad", Bakmanov treći roman, predstavlja svojevrstan zaokret u njegovoj karijeri i oštro skretanje sa sigurnog puta utrtog ranijim romanima. U ovom romanu hvata se u koštac sa teškim i duboko uznemirujućim temama. Bavi se društvenom (ne)pravdom i odnosom moći u malim društvenim zajednicama.

Pita se postoje li „jednakiji među jednakima“ kao i oni kojima se, zbog imena i statusa, opraštaju čak i neoprostive greške.

Medvjedgrad je mala sredina, gradić koji je izgubio na svim poljima. Ostao mu je samo hokej.

Ima juniorsku ekipu koja je na korak do osvajanja državnog prvenstva, što je za Medvjedgrad pitanje opstanka.

Juniori se s tim pritiskom nose kako znaju. Kad jedan od njih počini zločin, zajednica reaguje očekivano. Cijenu na kraju ipak neko mora da plati. Hoće li zajednica dopustiti da istina izađe na vidjelo? Je li grad u ime hokeja i višeg cilja u stanju da okrene glavu od pravde? I mogu li oni društvu ‘važniji’ da nekažnjeno rade šta im je volja?

Fredrik Bakman započeo je karijeru kao jedan od najpoznatijih švedskih blogera i kolumnista. Debitovao je u književnosti 2012. godine, kada je objavio "Čovjek po imenu Uve", međunarodni bestseler preveden na četrdeset četiri jezika.

Bonus video: