"Kad dune vjetar, borimo se za vazduh"

Stojanovići su za imovinu dobili 78 hiljada eura, kažu da im se duguju još 183 hiljade. Stečajna uprava KAP-a tvrdi da im je isplatila sve prema odluci suda
10599 pregleda 2 komentar(a)
Tvrde da su većim dijelom ostali neisplaćeni od države po osnovu eksproprijacije djedovine: Snežana i Novka Stojanović, Foto: Zoran Đurić
Tvrde da su većim dijelom ostali neisplaćeni od države po osnovu eksproprijacije djedovine: Snežana i Novka Stojanović, Foto: Zoran Đurić

Novka, Zdravko i Snežana Stojanović jedini su stanovnici mjesta Velji Brijeg u zetskom selu Botun, koji su, zapadno od bazena crvenog mulja Kombinata aluminijuma u stečaju, ostali većim dijelom neisplaćeni od države po osnovu eksproprijacije svoje đedovine.

Zbog toga, u surovim uslovima, nedostojnim za život čovjeka, na podgoričkih 40 stepeni Celzijusovih, oni žive i danas na istom mjestu.

“Kad dune svaki sjeverni vjetar borimo se za goli vazduh. Kad vjetar na 38 ili 40 Celzijusovih stepeni nosi crveni mulj, mi moramo, vjerujte u Boga, zatvarati prozore, roletne, vrata i ćebad dodatno stavljati… To je gola borba za vazduh, u tolikoj temperaturi, i u tom trenutku ne razmišljamo o nikakvom materijalu oko nas”, objasnila je Novka Stojanović koja je, prije dvije godine, imala tešku operaciju. Stojanovići tvrde da sa zapadne strane na bazenu crvenog mulja KAP-a u stečaju (imovina bivšeg KAP-a) više nijesu uopšte u funkciji prskalice koje su ranije spečavale da se crvena prašina širi po okolini sela i njihog imanja.

Oni naglašavaju da ih je stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić jednostavno „zaboravio“ prilikom isplate rješenja Osnovnog suda o eksproprijaciji koje je pravosnažno od 1. jula 2014. godine.

“Dobili smo do sada 78 hiljada eura za dio poljoprivrednog zemljišta, ali su nam ostali dužni da isplate još 183,4 hiljade eura. Bavili smo se ranije poljoprivredom i doprinosili ovom društvu, živjeli i izdržavali se... Sva ta prava su nam, u međuvremenu, uzeta i sad se borimo za vazduh”, dodala je Snežana Stojanović.

Stečajni upravnik KAP-a ima drugu verziju i objašnjenje događaja.

„Porodici Stojanović je isplaćena naknada u skladu sa sudskim odlukama i u skladu sa Zakonom o stečaju“, odgovorio je „Vijestima“ kratkom porukom Perišić kojeg smo pitali da li je tačno da su ovi ljudi ostali da žive u nemogućim uslovima jer je on zaboravio da ih stavi na spisak za isplatu.

Stečaj u KAP uveden je na zahtjev Ministarstva finansija 8. jula 2013.

Sve njihove komšije, navodi Snežana Stojanović, su isplaćene i odavno su iselile sa zagađene lokacije zapadno od KAP-ovog bazena crvenog mulja.

“Vlada je 2002. godine donijela odluku o eksproprijaciji zemlje i okućnice, a potom i o eksproprijaciji zemljišta. Pošto su naše livade u površini 10 rala dolje, izgubili bismo ekonomski interes za ovu zemlju ako bismo se odavde iselili”, priča za “Vijesti” Snežana Stojanović. Ona je pokazala rješenje o eksproprijaciji prema kojem se moraju otkupiti i njihove dvije preostale parcele br. 111 i 112.

“Stečajni upravnik KAP-a je te parcele zaboravio, ali se “vadi” da to nije uradio, već nas je svrstao u treći isplatni red stečajne mase u kojem nema za nas dovoljno novca i umjesto preostalih oko 200.000 eura (sa uračunatim kamatama) isplatiće nam svega 5.100 eura”, objasnila je Snežana i dodala da imaju sad, navodno, obećanje stečajnog upravnika KAP-a da im ove dvije parcele i nakon te isplate neće prevesti na neko drugo lice, usljed eventualne kupoprodaje.

Ona je istakla da na lokaciji gdje svakodnevno borave jednostavno “nema elementarnih uslova za život”.

Njena majka Novka Stojanović dodaje da su šest godina živjeli bez vode, ali im je jedan od direktora podgoričkog Vodovoda, prije dvije godine, omogućio da je koriste i “spasio ih”.

Stečajnom upravniku sir bio dobar dok nije čuo odakle je

Novka Stojanović, koja je prije par godina imala tešku operaciju, prepričava za “Vijesti” događaj sa podgoričke pijace prije više od dvije godine kada se slučajno srela sa upravnikom Perišićem.

“Prodavala sam sir na pijaci i nijesam ni uspjela reći odakle sam… Došao je čovjek sa jednom damom na pijacu i pitao: “Pošto sir”? Probali su i dopao im se sir. Rekla sam mu da mi nešto poznat…Odgovorio mi je: ‘Moguće sa televizije’. Dodala sam, tada, kad sam ga prepoznala, da je naš veliki dužnik i navela da sam majka djece, iz porodice Stojanović, koji vode spor... Odgovorio mi je da, navodno, neki Rusi ne daju i ne žele da nas isplate... Kad je čuo odakle je sir, kao da je u osinjak ošao. Kad su čuli ko sam, pobjegli su glavom bez obzira i on i žena, iako su probali sir i dopao im se, prethodno”, priča Novka Stojanović.

Žalbe odbio Apelacioni sud, ali i Strazbur

Snežana Stojanović napominje da je bivši stečajni sudija u predmetu za KAP, Ivan Kovačević, odbio njen prigovor za prethodna postupanja upravnika Veselina Perišića.

“Nakon toga i Apelacioni sud me je odbio”, dodala je Stojanović. Na kraju dogogodišnjeg suđenja Snežana Stojanović je, nakon prethodnog angažovanja advokata Zdravka Begovića, iz Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu dobili objašnjenje da država Crna Gora “nije pogriješila u ovom sporu, bez obzira što nam je ovdje, kao što vidite, svako pravo oduzeto”.

Bonus video: