Jokić: Zgroženi smo serijom jeftinih, homofobnih saopštenja DF-a

Bojana Jokić je ocijenila da se politički poeni ne dobijaju preko grbače onih čija su ljudska prava i dostojanstvo ugroženi i pogaženi na svakom koraku, "već vođenjem politike vrijedne poštovanja"
6794 pregleda 24 komentar(a)
Bojana Jokić
Bojana Jokić

Protiv Demokratskog fronta i osoba koja su potpisala njihova saopštenja podnijete su prijave zbog, kako je saopštila predsjednica LGBT Foruma Progres Bojana Jokić, serije jeftinih, homofobnih saopštenja koja su nedavno iz tog političkog saveza pustili u javnost.

Demokratski front je proteklih dana izdao više saopštenja homofobne i vulgarne sadržine koje zbog toga "Vijesti" nisu objavile.

"Kao dugogodišnji borac za ljudska prava brojnih marginalizovanih grupa u Crnoj Gori i neko ko je više puta stao u odbranu Demokratskog fronta kada su trpjeli neosnovane napade, moram da kažem da sa duboko zgrožena serijom jeftinih, homofobnih saopštenja koja su nedavno pustili u javnost. Ja jako dobro razumijem da je već počela borba za sve političke poene koji se mogu skupiti uoči parlamentarnih i lokalnih izbora naredne godine, ali to ni najmanje ne opravdava bezočnu i bezobraznu zloupotrebu zajednice koja im ništa nažao nije uradila", saopštila je Jokić.

Ona je ocijenila da se politički poeni ne dobijaju preko grbače onih čija su ljudska prava i dostojanstvo ugroženi i pogaženi na svakom koraku, "već vođenjem politike vrijedne poštovanja".

"Ova i ovakva politika DF-a to definitivno nije. Odavno nešto ogavnije i niže nisam pročitala i prosto ne mogu da vjerujem do kog nivoa je potonuo politički dijalog u Crnoj Gori. Umjesto da jedna parlamentarna partija svojim primjerom pokaže šta je kvalitetan politički dijalog, oni pribjegavaju jeftinom i primitivnom uličnom slengu i „suptilnim“ ličnim napadima na pojedince. Konačno, ne mogu a da se ne zapitam odakle DF-u toliko dubinskog znanja o dinamici homoseksualnih odnosa?", saopštila je Jokić.

Kako kaže, njen cilj je jedino da pokuša da zaštiti zajednicu za koju se bori već da konstatuje da su protiv DF-a i potpisnika njihovih saopštenja podnesene prijave.

"Ne želim da nagađam da li neko jeste ili nije 'pozadinac' ili dio 'Soroševog radikalno fundamentalističkog gej lobija', što su po sebi karakteristične fraze koje koriste zaluđeni teoretičari zavjere. Moje je da konstatujem da su danas podnijete prijave protiv Demokratskog fronta i lica koja potpisuju ova saopštenja, jer o ovakvim epsko-lirskim gadostima treba da sude i nadležni državni organi, te primjene antidiskriminaciono zakonodavstvo u punoj mjeri", saopštila je Jokić.

Ona je zamolila za malo poštovanja i dostojanstva u odnosu prema LGBTIQ zajednici u Crnoj Gori jer im je, kako dodaje, dovoljno što "trpe diskriminaciju i nasilje gdje god se okrenu i šta god da urade".

"Naš put i naši životi su dovoljno teški i bez toga da neko preko naših leđa lomi svoja koplja i rješava međuljudske i međupartijske probleme. Ne zaboravimo da je upravo tim LGBT Forum Progresa i dio LGBTIQ zajednice više puta stao rame uz rame sa organizatorima brojnih građanskih protesta, među kojima su i oni organizovani od strane DF-a. Ako mi, kao jedan strašni „gej lobi“ možemo da pokažemo ljudskost i solidarnost, zašto onda ne možete i vi?", zaključuje se u saopštenju predsjednice LGBT Foruma Progres Bojane Jokić.

Bonus video: