MITROVIĆ POZVAO GOLUBOVIĆA DA IH OBEZBIJEDI

Pljevlja jedna od rijetkih opština koja ne obezbjeđuje besplatne knjige za učenike

Poznati pljevaljski ekolog tvrdi da Opština treba da obezbijedi makar besplatne knjige učenicima nižih razreda osnovne škole, kao što su to već uradile neke druge Opštine u Crnoj Gori. “Nadam se da će Golubović prekinuti praksu svog prethodnika Mirka Đačića, odriješiti kesu i finansirati nabavku knjiga pljevaljskim osnovcima”, rekao je Mitrović
1900 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Zgrada opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 13.08.2019. 09:19h

Izvršni direktor NVO “Breznica” Milorad Mitrović pozvao je predsjednika Opštine Pljevlja Igora Golubovića da obezbijedi besplatne udžbenike pljevaljskim osnovcima.

Mitrović kaže da su Pljevlja jedna od rijetkih crnogorskih Opština koja ne obezbjeđuje besplatne knjige za učenike osnovnih škola, što pokazuje, tvrdi on, koliko vlast brine o najsiromašnijim građanima.

Poznati pljevaljski ekolog tvrdi da Opština treba da obezbijedi makar besplatne knjige učenicima nižih razreda osnovne škole, kao što su to već uradile neke druge Opštine u Crnoj Gori.

“Nadam se da će Golubović prekinuti praksu svog prethodnika Mirka Đačića, odriješiti kesu i finansirati nabavku knjiga pljevaljskim osnovcima”, rekao je Mitrović.

To, kaže, ne bi bio veliki izdatak za Opštinu, s obzirom da se iz godine u godinu broj učenika u pljevaljskim školama drastično smanjuje.

“Obezbjeđenjem besplatnih udžbenika značajno bi se olakšala pozicija mnogim osiromašenim roditeljima, koji ovih dana izdvajaju poslednji euro za kupovinu udžbenika i drugog školskog pribora svojoj djeci”, kazao je Mitrović.

Posebno su se, ističe on, u nezavidnom položaju našli roditelji sa dvoje i više djece, za čije opremanje u školu moraju da izdvoje prosječnu platu.

“Ukoliko ove godine nije u mogućnosti da obezbijedi novac za sve osnovce, onda neka besplatne udžbenike nabavi makar učenicima od prvog do petog razreda”, ističe Mitrović. On smatra da u opštinskom budžetu mora biti novca za ove namjene, posebno ako se ima u vidu da sadašnja lokalna uprava izdvaja sredstva za pojedine manifestacije i skupove od kojih građani nemaju neke posebne koristi.

Mitrović tvrdi da neke druge Opštine u Crnoj Gori više vode računa o svojim sugrađanima, iako su značajno siromašnije od Opštine Pljevlja.