Ministarstvo zdravlja: Cilj zakona nije kažnjavanje, već zaštita zdravlja

"Ono za šta je vladalo najviše interesovanje prethodnih dana jeste o ugostiteljskim objektima i mogućnosti konzumacije duvanskih proizvoda u njima. Naime, beskompromisno je zabranjeno pušenje u objektima ili djelovima ugostiteljskih objekata, kafića, restorana, gdje se služi hrana i piće", precizirala je Slađana Pavlović iz ministarstva
3173 pregleda 5 komentar(a)
Ilustarcija, Foto: Shutterstock
Ilustarcija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.08.2019. 20:09h

Cilj Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda nije kažnjavanje i prikupljanje prihoda po osnovu kazni, nego zaštita zdravlja svih građana, poručili su iz Ministarstva zdravlja.

Primjena Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, koji su poslanici su usvojili krajem jula, počela je danas.

Generalna direktorica Direktorata za međunarodnu saradnju i harmonizaciju propisa u Ministarstvu zdravlja, Slađana Pavlović, kazala je da je cilj tog zakonskog rješenja, koji je dobio nedvosmislenu podršku i Vlade i parlamenta, očuvanje i zaštita zdravlja svih građana.

„Kako onih koji konzumiraju, tako i onih koji ne konzumiraju duvanske proizvode“, dodala je Pavlović.

Prema njenim riječima, suština zakona je da je zabranjeno konzumiranje duvanskih proizvoda u zatvorenom javnom i radnom prostoru.

„Ono za šta je vladalo najviše interesovanje prethodnih dana jeste o ugostiteljskim objektima i mogućnosti konzumacije duvanskih proizvoda u njima. Naime, beskompromisno je zabranjeno pušenje u objektima ili djelovima ugostiteljskih objekata, kafića, restorana, gdje se služi hrana i piće“, precizirala je Pavlović.

Ona je pojasnila da postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namjenu.

U tom smislu, kako je navela, Zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora.

„Dakle, ukoliko vlasnik objekta želi da opredijeli dio unutrašnjosti prostora, gdje će klijent moći samo da konzumira duvanski proizvod, a ne i da služi hranu i piće, taj dio prostora moraće da zadovolji određene uslove“, kazala je Pavlović.

Zakon, podsjetila je ona, propisuje obavezu označavanja te prostorije kao prostora u kojem je dozvoljeno pušenje, minimalnu površinu od deset kvadratnih metara, i maksimalnu površinu u odnosu na cjelokupan radni prostor – najviše 20 odsto radnog prostora.

„Ta prostorija mora biti izolovana na način da nije moguć protok duvanskog dima u ostali dio prostora i ne smije da bude namijenjena za prolaz u druge prostore. Predmetna prostorija takođe, mora da bude opremljena uređajima za ventilaciju, pepeljarama, protivpožarnim uređajima, prečišćavačima vazduha i slično“, navela je Pavlović.

Ona je kazala da poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem zakona vrši Uprava za inspekcijske poslove i to preko zdravstvenih, sanitarnih, tržišnih i turističkih inspektora.

Pavlović je naglasila da Ministarstvu, kao predlagaču zakona, nije cilj kažnjavanje i prikupljanje prihoda po osnovu kazni.

„Naš primarni i osnovni cilj je zdravlje svakog pojedinca. Zdravstveni sistem ima obavezu da skrene pažnju na pogubne uticaje duvanskog dima na zdravlje ljudi“, kazala je Pavlović.

Ona je je istakla da duvan, tihi ubica, predstavlja osnovni uzrok obolijevanja i umiranja svjetske, pa i crnogorske populacije.

„Zato je suština odredbi novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda - zabrana pušenja u zatvorenim prostorima, i to bez kompromisa“, zaključila je Pavlović.

Bonus video: