Tijelo Radovića dopremaju najvjerovatnije u subotu

Radović je poginuo nakon što je sa klupskim kolegom iz “Visokogoraca” Aleksandrom Đajićem sišao sa vrha u bazni kamp C4
5445 pregleda 1 komentar(a)
Milan Radović, Foto: Privatna arhiva
Milan Radović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 20.08.2019. 17:29h

Tijelo tragično stradalog planinara Milana Radovića najvjerovatnije će u subotu biti dopremljeno na tivatski aerodrom, kazao je "Vijestima" predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore, Dragan Bulatović.

Objasnio je da je Radovićevo tijelo tek danas spušteno iz baznog kampa, na visini od 4.200 metara, u najbliži grad Karakol.

Bulatović je kazao da je danas kontaktirao sa policijom iz tog grada i agencijom koja je zadužena za prenos posmrtnih ostataka jednog od najuspješniji crnogorskih planinara.

"Poslao sam im dokumentaciju koju su tražili i po sadašnjoj prognozi, najvjerovatnije u subotu će tijelo biti dopremljeno avionom do Tivta", kazao je Bulatović.

Radović je poginuo 8. avgusta tokom ekspedicije Tjan Šen >>>

Prema saznanjima “Vijesti”, Radović je poginuo nakon što je sa klupskim kolegom iz “Visokogoraca” Aleksandrom Đajićem sišao sa vrha u bazni kamp C4.

U kampu su, saznaju “Vijesti”, razapeli šator, u koji je Đajić ušao. Radović je pozvao kolegu da izađe i fotografiše ga, što je Đajić i učinio. Nakon što se ponovo vratio u šator čuo je da su lupile dereze, istrčao je, ali nije vidio Radovića. Počeo je da ga doziva, zatim se osigurao i počeo da traži prijatelja niz litice. Nekoliko stotina metara niže ugledao je njegovo tijelo. Najvjerovatnije se odlomila ledena litica na kojoj je Radović stajao ispred šatora.

Radović i Đajić su na vrh Khan Tengri (Gospodar duhova) visok 7. 100 metara krenuli 20. jula. Taj vrh nalazi se u planinskom masivu Tjan Šen i granični je vrh između Kirgistana i Kine.

Radović je rođen u Plužinama 15. aprila 1970. godine. Za sobom je ostavio suprugu i četvoro djece. Bavio se najprije fudbalom i atletikom, a potom planinarenjem. U PSK “Komovi” bio je član Upravnog odbora i Tim lider za visokogorstvo i alpinizam.

Za to vrijeme “Komovi” su postigli najznačajnije rezultate. Jedan je od osnivača Planinarskog kluba “Visokogorci Crne Gore”. Bio je načelnik Komisije za planinarstvo, alpinizam i ekspedicije PSCG, a vodio je više desetina planinarskih ekspedicija u zemlji i inostranstvu.

Sa Draganom Bulatovićem izveo je 2008. prvi uspješan uspon crnogorskih alpinista na vrh preko osam hiljada metara, Manaslu (8.163) na Himalajima. Napisao je veliki broj tekstova o planinarenju, autor je knjige “Nebeske note”. Dobitnik je povelje “Podvig godine” Opštine Danilovgrad za 2009. i Povelje - najvišeg priznanja PSCG za izuzetne sportske rezultate i doprinos razvoju planinarstva. Bio je zaposlen u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Bonus video: