U Baru završen projekat MELAdetect

U komentaru rezultata ovog 26 mjeseci dugog IPA projekta, direktor barske bolnice dr Dragoslav Tomanović je naglasio da se “sa ponosom može reći da su nadmašena naša očekivanja i ostvareno mnogo više od planiranog”
660 pregleda 0 komentar(a)
Sa projekcije filma, Foto: BarInfo
Sa projekcije filma, Foto: BarInfo

Premijernom crnogorskom projekcijom edukativnog filma “Sa suncem odgovorno”, u Opštoj bolnici Bar danas je zvanično završen Prekogranični projekat “MELAdetect - rano otkrivanje raka kože, sluznice i oka”. Ovaj edukativni film o tome kako se i koliko treba izlagati direktnim sunčevim zracima, može se pogledati na zvaničnom YouTube kanalu projekta.

Ovaj obrazovni film ima za cilj podsticanje opšte populacije na zdravije stilove života, jer Crna Gora kao dio mediteranske regije podliježe visokom nivou insolacije, i zato treba podići svijest građanstva o melanomu-kanceru kože, važnosti njegovog ranog otkrivanja i novim mogućnostima njegovog liječenja.

U komentaru rezultata ovog 26 mjeseci dugog IPA projekta, direktor barske bolnice dr Dragoslav Tomanović je naglasio da se “sa ponosom može reći da su nadmašena naša očekivanja i ostvareno mnogo više od planiranog”. On je istakao stvaranje međunarodne mreže zdravstvenih stručnjaka koja podrazumijeva stalnu saradnju i razmjenu iskustava, te izradu petogodišnjeg akcionog plana unaprjeđenja prevencije i ranog otkrivanja i liječenja melanoma kože, sluznice i oka.

"Nabavili smo modernu opremu za dermatološku i oftalmološku ambulantu, sprovodimo i dalje edukaciju medicinskog osoblja u Crnoj Gori, nesebično dijelimo naša iskustva u dijagnostici, praćenju i liječenju promjena na koži. Imali smo brojne edukativne radionice za medicinsko osoblje i nezdravstvene radnike, sve one koji dolaze u dodir sa kožom i koji mogu primjetiti prve znake bolesti i uputiti potencijalne pacijente u bolnicu na pregled. Podižemo svijest i edukaciju opšte populacije o ovom problemu, taj važan posao nastavićemo i dalje", rekao je dr Tomanović.

Dr Biljana Raičević, dermatovenerolog u barskoj bolnici, navela je da je ova zdravstvena ustanova dobila moderan dermatoskop koji skenira cijelo tijelo i može upoređivati snimaka prilikom svakog sljedećeg pregleda, zatim oftalmoskop, te UVB lampu. Ona je dodala da su 25 zdravstvenih radnika, te 15 frizera, kozmetičara i pedikira, bili na radionicama “Epidemiologija, kliničke karakteristike i metode rane detekcije” i “Novi načini liječenja i Iskustva ljekara i pacijenata u liječenju melanoma”. Info dani za opštu populaciju su održani u ambulanti u Ostrosu, Luci Bar i Port of Adria, Opštini Bar, Kulturnom centru i dječijim vrtićima.

MELAdetect je sproveden u sklopu trilateralnog programa Interreg IPA prekogranične saradnje Hrvatska-BiH -Crna Gora 2014-2020, sufinansiran iz sredstava EU. Ukupna vrijednost projekta je 652.427 eura, vodeći partner je bio Zavod za javno zdravstvo Zadar, sa projektnim partnerima Sveučilište Zadar, Agencija za razvoj zadarske županije, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i JZU Opšta bolnica “Blažo Orlandić” Bar.

Bonus video: