Cetinjani strahuju zbog zapaljivog gasa

Iz Prijestonice tvrde da nema razloga za brigu zbog skladišta ciklopentana, čija je tačka ključanja 49 stepeni
7079 pregleda 3 komentar(a)
Ispod nastrešnice 8,5 tona zapaljivog gasa, Foto: Čitalac "Vijesti""
Ispod nastrešnice 8,5 tona zapaljivog gasa, Foto: Čitalac "Vijesti""
Ažurirano: 24.08.2019. 13:34h

Ciklopentan, zapaljiva tečnost koja se koristi u proizvodnji frižidera, ne predstavlja opasnost za one koji žive u blizini nekadašnjeg “Oboda”, tvrde iz Prijestonice Cetinje i građanima poručuju da nemaju razloga za zabrinutost.

Dodaju i da je više od osam i po tona izuzetno zapaljive tečnosti pod stalnim nadzorom cetinjske Službe zaštite i spasavanja, koja, kako su kazali, “organizuje dvadesetčetvoročasovna dežurstva svaki dan”.

Izvori “Vijesti”, međutim, negiraju te navode i tvrde da je nadzor tankova ciklopentana organizovan tek krajem prošle sedmice, nakon više dopisa koje je redakcija uputila Prijestonici i stečajnoj upravi “Oboda”, te da ciklopentan ne nadziru vatrogasci, već “lica sa licencama”, sa kojima je potpisan ugovor o djelu za taj posao.

Više čitalaca “Vijesti” obratilo se nedavno redakciji navodeći da godinama žive pored tanka punog zapaljivog gasa, u čijoj je neposrednoj blizini tokom ljetnjih dana visoka, suva trava.

“Ne daj bože da se zapali”, ispričali su oni.

Ciklopentan se pali na temperaturi ne većoj od one koju ima vruća voda – da bi se zapalio nije potreban otvoreni plamen. Tačka ključanja je 49 stepeni Celzijusa.

Iz Prijestonice su kazali da nema razloga za zabrinutost i podsjetili da je tečnost uvezena 2007. godine, kao zamjena za freon, koji se nekada koristio u pogonima “Oboda”.

Proizvodnja u nekada uspješnoj fabrici prekinuta je godinu kasnije, kada je na biro rada, odlukom Borda direktora, poslato oko 1.200 radnika.

“Uskladišteni ciklopentan nikada nije korišten, a na zalihama se, prema dostupnim informacijama, nalazi oko 8,5 tona. Postrojenje u kojem se nalazi ciklopentan završeno je 2007. godine i dobilo je sertifikat TUV-a”, kazali su “Vijestima” iz Prijestonice, na čijem je čelu Aleksandar Kašćelan.

Dodaju i da je, prema ugovoru sa stečajnom upravom “Oboda”, izmještanje ciklopentana njihova obaveza.

Iz stečajne uprave “Oboda”, međutim, nisu odgovorili na pitanja redakcije da li je i kada planirano izmještanje zapaljivog gasa, kao ni gdje bi u tom slučaju, ciklopentan bio izmješten.

Izmještanje tog gasa porodice koje žive u okolini “Oboda” traže godinama.

“Vijesti” su i 2011. pisale da je temperatura na kojoj se u kompleksu nekadašnjeg giganta sa Cetinja čuva opasni gas, porasla za oko 10 stepeni, ali da je spuštena nakon intervencije vatrogasaca, koji su postrojenje ohladili vodom.

Skupština prijestonica Cetinje je u aprilu usvojila odluku o kupovini dijela imovine Elektroindustrije “Obod” u stečaju. Kupovina je predviđena programom razvoja prijestonice za 2019. godinu, a procijenjena vrijednost imovine je 2,5 miliona eura.

Prijestonica Cetinje je u novembru prošle godine bila jedina koja je dostavila ponudu za kupovinu “Oboda”. Riječ je o gornjem kompleksu nekadašnjeg privrednog giganta, ukupne površine oko 150.000 kvadrata, koji uključuje fabriku veš mašina, skladišta i kancelarije.

Nakon odluke o kupovini, saopšteno je da su se time stekli uslovi za “nova zapošljavanja i novi privredni razvoj grada”.

Bonus video: