GRADONAČELNIK PLJEVALJA OBEĆAO REALIZACIJU PROJEKTA U NAREDNE TRI GODINE

Toplifikacija košta 4,5 miliona

On je kazao da će se i država značajno uključiti u realizaciju projekta toplifikacije kroz stvaranje uslova za eksproprijaciju zemljišta za izgradnju toplovoda
1643 pregleda 8 komentar(a)
Kotlarnica u Skerlićevoj ide u istoriju, Foto: Goran Malidžan
Kotlarnica u Skerlićevoj ide u istoriju, Foto: Goran Malidžan

U projekat toplifikacije Pljevalja Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) uložiće 4,5 miliona eura.

To tvrdi predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović.

On je na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta kazao da će se nakon toplifikacije grada stvoriti uslove da se zagađenje vazduha u Pljevljima tokom zimskih mjeseci smanji na najmanju moguću mjeru. Golubović smatra da veliki dio zagađenja u Pljevljima tokom zimskih mjeseci dolazi iz individualnih ložišta, ali i iz ložišta preduzeća, javnih ustanova i gradske toplane.

Golubović je ranije kazao da će EPCG obezbijediti izvor za toplifikaciju grada, nakon završene ekološke rekonstrukcije prvog bloka Termoelektrane vrijedan 45 miliona eura. Obećao je i realizaciju projekta u naredne tri godine.

“EPCG će uložiti 4,5 miliona eura u izgradnju baznog i rezervnog toplotnog izvora sa svim agregatima i elementima za toplu vodu za grijanje, kao i finansirati izgradnju vrelovoda do Milet-bašte sa bočnim vrelovodima u vrijednosti od 2,5 miliona eura. Time ćemo u gradu imati ono što je trebalo da se desi krajem devedesetih godina prošlog vijeka”, rekao je Golubović.

On je kazao da će se i država značajno uključiti u realizaciju projekta toplifikacije kroz stvaranje uslova za eksproprijaciju zemljišta za izgradnju toplovoda.

“Država će nastaviti sa značajnim pomaganjem lokalnom budžetu za mjere energetske efikasnosti u objektima koje ćemo grijati iz TE koje sada grijemo iz drugih vidova grijanja. 

U međuvremenu ćemo takođe nastaviti i sa dodatnim davanjima za korišćenje eko-goriva, što je u posljednje vrijeme značajno svelo korišćenje uglja u individualnim ložištima sa 25 hiljada tona prije pet godina na nekih 12 do 13 hiljada tona lani”, kazao je Golubović.