S modricama i podlivima dolaze sa masaže needukovanih terapeuta u Ulcinju

U Ulcinju i ove sezone ordiniraju samozvani terapeuti, fizioterapeut Srđan Kuzman upozorava da nestručnost može izazvati i opasne posljedice
12839 pregleda 9 komentar(a)
Noga strankinje nakon tretmana, Foto: Privatna arhiva
Noga strankinje nakon tretmana, Foto: Privatna arhiva

Da u Ulcinju ni ove sezone nema napretka u otkrivanju i sankcionisanju samozvanih i needukovanih terapeuta, potvrđuje slučaj strane državljanke N. B. kojoj su se nakon anticelulit masaže u jednom spa-centru na Velikoj plaži, na nogama pojavile modrice i podlivi.

Iskusni ulcinjski fizioterapeut Srđan Kuzman, kod koga je N. B. kasnije bila na tretmanu, kaže da kontraindikacije takve masaže mogu biti neprijatne, bolne, ali i opasne.

“Kada sam joj vidio podlive na butinama, pitao sam je od čega su. Rekla mi je da joj je neka žena radila anticelulit masažu i da je za to platila 35 eura. Posljedice su neprijatne i vidljive, pa se žena ustručava da ide na plažu. Kao neko ko često koristi usluge terapeuta kako u svojoj zemlji tako i na ljetovanju, svjesna je da to, u nekoj krajnjoj varijanti, može prouzrokovati i zgrušavanje krvi”.

Kuzman tvrdi da je to samo jedna od posljedica haosa koji vlada u crnogorskoj fizioterapiji, budući da, kako je naveo, djelatnost nije precizno uređena propisima.

“Nije žena kriva što je na masažu otišla u luksuzni spa... Svako tamo očekuje terapeuta sa licencom, a ne priučenog masera sa dan ili dva prakse, kao što je vjerovatno ovdje bio slučaj. Ovo se iskusnom terapeutu ne bi moglo dogoditi”.

Ističe i da bi se nostrifikaciji diploma iz zemalja okruženja moralo posvetiti više pažnje.

“Mi koji smo završili školu i fakultet i stekli znanje u Igalu, znamo koliko je to zahtjevan posao i pokušavamo da ga radimo maksimalno profesionalno. Uprkos tome, greške samozvanih terapeuta koji su došli sa strane, pripisuju se nama. Zar mislite da će ova žena opet doći na ljetovanje u Ulcinj i da neće ispričati prijateljima kakvu masažu je imala u luksuznom spa-centru”.

On je ocijenio da bi se morao promijeniti i pristup inspektora prema toj pojavi.

“Oni uglavnom traže sanitarnu i dozvolu za rad. Da bi neko dobio dozvolu, treba licenca, tako da imamo slučaj da u salonima sa jednim licenciranim terapeutom radi još nekoliko njih koji prođu dvodnevnu praksu ili je uopšte ne prođu, ali imaju neke sumnjive diplome iz inostranstva koje nijesu valjano provjerene”.

Navodi i da se masaže i godine obavljaju na plažama i pored puteva, u neuslovnim prostorijama.

“I svi oni rade, a ceh zbog neznanja i haosa, nažalost, plaćaju gosti. Sa druge strane, i laiku je jasno da je to pogubno za imidž grada i države. A ove sezone ih je duplo više nego prošle”.

U Zakonu o sanitarnoj inspekciji piše da su objekti koji podliježu inspekcijskom nadzoru i objekti u kojima se obavlja djelatnost pružanja usluga njege i uljepšavanja lica i tijela. Takvi objekti moraju imati sanitarnu saglasnost za upotrebu. Sanitarni inspektor utvrđuje da li objekti koji podliježu sanitarnom nadzoru ispunjavaju sanitarne i higijenske uslove za obavljanje djelatnosti. Obaveza sanitarnog inspektora je da zabrani upotrebu prostorija ili dijela prostorije, postrojenja i uređaja koji ne ispunjavaju propisane sanitarne i higijenske uslove za obavljanje djelatnosti.

Obaveza inspektora je i da zabrani rad licima koja podliježu obaveznom zdravstvenom pregledu, a koja ne posjeduju dokaz o zdravstvenom stanju izdatom od strane ovlašćene zdravstvene ustanove, ili koja ugrožavaju zdravlje stanovništva.

Kad rade veze, inspektori džaba zatvaraju

Kuzman kaže da posjeduje dokumentaciju o tome da je inspekcija u jednom poznatom hotelu prije mjesec zatvorila salon za masažu zbog toga što terapeut nije imao dozvolu za rad.

“Već sjutra, salon je opet bio otvoren, a spisak usluga proširen i sa novim, višim cijenama. Kako su sve uspjeli za dan - ne znam, ali će prije biti da su radile veze i vezice... “

Bonus video: