"POKUŠAVA SE ZATAŠKATI EKOLOŠKA KATASTROFA"

Bojović: Termoelektrana ispušta hemikalije u pljevaljske rijeke

"Državna vlast i Elektroprivreda se nijesu udostojile da bar izdvoje sredstva za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda iz Termoelektrane, niti su najavili da će to ikada uraditi, pa je nastavljeno po starom“
768 pregleda 1 komentar(a)
Vladislav Bojović, Foto: Goran Malidžan
Vladislav Bojović, Foto: Goran Malidžan

Termoelektrana Pljevlja i nakon izazvane ekološke katastrofe nastavlja da ispušta otrovne supstance u rijeku jer nema gdje drugo da odlaže ovu otrovnu tečnost, rekao je funkcioner Demokratskog fronta Vladislav Bojović.

On je kazao da "nastojanje državne vlasti i njenih poslušnika sa lokalnog nivoa da zataškaju ekološku katastrofu u Pljevljima ne može da prođe".

"Termoelektrana Pljevlja i nakon izazvane ekološke katastrofe nastavila je da ispušta otrovne supstance u rijeke. Naivni će se zapitati kako je to moguće. Odgovor glasi: Termoelektrana nema gdje da odlaže ovu otrovnu tečnost osim u rijeke", naveo je Bojović.

On je rekao da je takvo tehničko-tehnološko rješenje na postrojenju već godinama, s tim što se nekada ispušta manja, a nekada veća količina hemikalija.

"Državna vlast i Elektroprivreda se nijesu udostojile da bar izdvoje sredstva za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda iz Termoelektrane, niti su najavili da će to ikada uraditi, pa je nastavljeno po starom“, istakao je Bojović.

Kako je naveo, razlog je taj što su Pljevlja uvijek za vlast bili najlakša žrtva manipulacija i kolateralna šteta prilikom pljačke resursa i enormnog bogaćenja pojedinaca koji su privatizovali ovu državu i njene resurse.

Prema njegovim riječima, u slivu Vezišnice i Ćehotine desila se ekološka katastrofa nesagledivih razmjera koja nije proizvela samo pomor ribe, već je dugoročno zatrovan čitav eko sistem.

"Pozivamo predstavnike ribolovnog društva Lipljen da ne dozvole da i dalje budu zloupotrebljavani od vlasti na način što će joj pomagati da zataška i minimizira ekološku katastrofu koja traje“, poručio je Bojović.

On je kazao da je neprihvatljivo da se sve svede na prebrojavanje uginulih riba, izračunavanje njihove težine i procjenu tržišne cijene te ribe.

Prema njegovim riječima, javna je tajna u Pljevljima da je jedan od rukovodilaca Termoelektrane nedavno saopštio da i ako zatruju tonu ribe, nema veze, jer iz Elektroprivrede uvijek mogu da kupe nove tri tone.

"Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović ne samo da nije podnio ostavku, već nije ni došao na sjednicu lokalnog parlamenta kada se o ovoj temi raspravljalo“, rekao je Bojović.

On je naveo da lokalna vlast nije ni smjela zvanično da pozove Simovića, da se on ne bi naljutio što ga dovode u tako neprijatnu situaciju da mora da odgovara pred plevljacima.

"Postavlja se pitanje i zašto je mizerna odšteta, plaćena lokalnom ribolovnom društvu umjesto Pljevljima. Vjerovatno zbog toga što bi, da je izračunata ukupna šteta, ona morala biti nadoknađena građanima u milionskim iznosima i moralo bi se odobriti uvođenje ekološke naknade“, kazao je Bojović.

Kako je naveo, opštinska vlast na čelu sa Igorom Golubovićem nije smjela ni da traži da se nadoknadi milionska šteta Pljevljima, a uz zloupotrebu lokalnog ribolovnog kluba, sve se svelo na plaćanje odštete po osnovu broja izvađenih uginulih riba.

"Puko poribljavanje u zatrovanom koritu i zatrovanom eko sistemu takođe ne znači ništa, osim što služi državnoj vlasti i Elektroprivredi da stvore privid sanacije stanja i simuliraju plaćanje odštete“, rekao je Bojović.

On je istakao da je od Golubovića bilo je očekivano da bez imalo skrupula kaže kako je ekološka situacija u Pljevljima bolja nego što je bila prije godinu dana, jer je na to mjesto postavljen kako bi bio zastupnik interesa tajkuna i centralne vlasti.

"Nema promjene stanja u Pljevljima na bolje bez pada državne vlasti i njenog uslužnog servisa, oličenog u Goluboviću i sadašnjoj lokalnoj upravi“, poručio je Bojović.

Preporučujemo za Vas