Vajs: Sinjajevina ne smije biti vojni poligon, razgovaraćemo sa Evropskom komisijom

Poslanik Zelenih Evrope obišao je i Bukovicu, odakle je poručio da potencijali te rijeke ne smiju biti korišteni za sticanje profita pojedinaca, već isključivo u javnom interesu
3982 pregleda 5 komentar(a)
Danas na Sinjajevini, Foto: Jelena Jovanović
Danas na Sinjajevini, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 29.08.2019. 21:36h

Planina Sinjajevina ne smije biti pretvorena u vojno igralište, već treba da se koristi za razvoj poljoprivrede i turizam, poručio je danas Tomas Vajs, poslanik Zelenih Evrope u Evropskom parlamentu.

To su saopštili iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu, članice Koalicije za održivi razvoj, ističući da je Vajs podržao njihove zahtjeve - da se ta planina proglasi parkom prirode i da se odustane od namjere Ministarstva odbrane da se na tom području uspostavi bilo koja vrsta vojnog poligona.

Dodali su da je Vajs sa mještanima i aktivistima KOR-a obišao tu planinu, odakle je i najavio da će od Evropske komisije tražiti objašnjenje zašto projekat proglašenja Sinjajevine nije završen, iako je Delegacija EU u Podgorici izdvojila novac za to.

“Sinjajevina ima nevjerovatan pejzaž i drugi je po veličini pašnjak u Evropi, na kojem mogu da se napasaju stotine hiljada ovaca i krava, a poljoprivrednici mogu proizvoditi sir, kajmak i meso visokog kvaliteta. Postoji zahtjev i peticija kojom se traži da ovaj prostor bude ostavljen za korišćenje poljoprivrednicima, ali i namjera Ministarstva odbrane Crne Gore da okupira četvrtinu teritorije ove predivne planine za njihove vojne igre i testiranje naoružanja. Mještani misle da ovo ne treba da bude vojno igralište, a mi smo saglasni sa njima i smatramo da ovo mjesto treba da bude turistička destinacija i mjesto za razvoj poljoprivrede, što će pomoći razvoju crnogorske privrede”, kazao je Vajs.

Vajsu je predočena Studija koju je uradila Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, a čija je preporuka da ta planina bude park prirode.

Predstavnik KOR-a Aleksandar Perović objasnio je Vajsu da je cilj te koalicije održivi razvoj i budućnost Crne Gore na ekološkim principima, što podrazumjeva pravilnu upotrebu najvrjednijih prirodnih resursa.

“Ukazali smo na trenutno alarmantno stanje - okupaciju rijeka projektima malih hidroelektrana, namjerama Ministarstva odbrane da devastira potencijalni park prirode Sinjajevinu i sa trajnim uništavanjem rijeke Tare, jednim od najvrjednijih prirodnih simbola ekološke države. KOR je svjestan da ekološke i ekonomske štete idu zajedno, zato nam je bilo bitno da se predstavnici Zelenih svojim očima uvjere u stanje na terenu", kazao je Perović.

Vajs i aktivisti KOR prije obilaska Sinjajevine obišli su Bukovicu.

Sa te rijeke briselski poslanik poručio je da potencijali Bukovice ne smiju biti korišteni za sticanje profita pojedinaca, već isključivo u javnom interesu.

On je rekao da I druge, slične rijeke moraju biti zaštićene.

“Ova rijeka je pitka cijelim svojim tokom i to je jedno bogatstvo koje ne smije biti uništeno zbog dobitka jedne male količine energije", kazao je Vajs.

Bonus video: