Funkcija garant morala i da nijesu u sukobu interesa

NVO: “Neobično” obrazloženje ASK-a o zahtjevu nevladinih organizacija da se utvrdi eventualni sukob interesa kod Medenice i Vukčevića
5563 pregleda 10 komentar(a)
Da li je trebalo da se izuzmu iz odlučivanja: Medenica i Vukčević, Foto: Savo Prelević
Da li je trebalo da se izuzmu iz odlučivanja: Medenica i Vukčević, Foto: Savo Prelević

Agencija za sprečavanje korupcije ocijenila je da predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević i šefica Vrhovnog suda Vesna Medenica nijesu bili u sukobu interesa kada su, kao članovi Sudskog savjeta, odlučivali o izboru sudija osnovnih sudova - djece njihovih dugogodišnjih prijatelja i poslovnih saradnika, jer, kako zaključuje ASK, njihova funkcija garantuje njihovu moralnost.

Nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA), Mreža za afirmaciju nevladinog sektora - MANS, Institut alternativa (IA) i Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputile su, prije dvadesetak dana, Agenciji zahtjeve za utvrđivanje povreda odredbi Zakona o sprečavanju korupcije, zato što se Vukčević i Medenica prilikom odlučivanja o izboru kandidata za sudije osnovnih sudova, u julu mjesecu, nijesu izuzeli iz odlučivanja o izboru četiri sporna kandidata, koji su kasnije i izabrani za sudije.

Vukčević se nije izuzeo iz odlučivanja o izboru Milene Marković, kćerke njegovog dugogodišnjeg kolege prof. drSava Markovića, rektora Univerziteta “Mediteran”, na kojem Vukčević radi kao redovni profesor, dok se Medenica nije izuzela iz odlučivanja o izboru Tijane Badnjar, savjetnice iz njenog kabineta, Nede Vukoslavčević, kćerke njene vjenčane kume Stojanke Radović i Mirka Kojovića, sina njenog dugogodišnjeg kolege i zamjenika Radula Kojovića.

“Zbog objektivne sumnje koju su izazvali njihovi bliski odnosi sa pojedinim kandidatima i njihovim roditeljima, jedino logično, zakonito i moralno ispravno rješenje bilo je da Vukčević i Medenica zatraže svoje izuzeće iz postupka izbora tih kandidata, i da Sudski savjet bez odlaganja donese odluku o njihovom izuzimanju. Na javni oglas se prijavilo više od 40 kandidata, dok je sukob interesa postojao samo kod nekolicine, koji su na kraju i izabrani”, pojašnjavaju nevladine organizacije.

Oni ističu da je zadatak ASK-a da se bavi poslovima sprečavanja sukoba javnog i privatnog interesa, a ne da procjenjuje moralnost onih protiv kojih se podnose inicijative.

“Mišljenje ASK-a da članovi Sudskog savjeta ne treba da budu izuzeti iz odlučivanja o izboru njihovih savjetnika ili djece njihovih bliskih prijatelja i kolega za sudije, već da treba slijepo vjerovati u moralnost članova Savjeta, koju njihov položaj navodno garantuje, obesmišljava djelovanje ASK-a kako u odnosu na članove Sudskog savjeta, tako i na druge državne službenike”, zaključuju iz NVO sektora.

Pojašnjavaju da oni nijesu sporili pravo savjetnika i djece prijatelja da se prijave na oglas i budu birani za sudije, već da u tom njihovom izboru učestvuju članovi Sudskog savjeta koji su sa njima povezani bliskim porodičnim, prijateljskim i profesionalnim vezama, jer to, kako navode, predstavlja nesumnjivi sukob interesa.

Na sjednici, u julu ove godine, od 41 prijavljenih, Savjet je izabrao desetoro njih kao kandidate za sudije osnovnih sudova - Badnjar, Marković, Kojović, Vukoslavčević, Anju Krkeljić Milić, Krsta Pejovića, Luku Radulovića, Vladimira Bulatovića, Vladanu Raičević i Jelenu Đukanović.

Bonus video: