Asocijacija Spektra o prebijanju u Kolašinu: Zahtijevamo brzu reakciju i pronalaženje počinioca

Ulićević tvrdi da se pojačano nasilje može povezati i sa nedavnim javnim diskursom u svijetlu neizglasavanja Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola
5309 pregleda 2 komentar(a)
Ulićević, Foto: Savo Prelević
Ulićević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.08.2019. 12:24h

Asocijacija Spektra osudila je slučaj nasilja nad trans muškarcem koji se preksinoć dogodio na teritoriji opštine Kolašin, te zahtijeva brzu i efikasnu reakciju nadležnih institucija u pronalaženju počinioca i procesuiranju istih i utvrđivanju postojećih elemenata zločina iz mržnje na osnovi rodnog identiteta.

"Trans osobe u Crnoj Gori doživljavaju nasilje svakodnevno, u porodici, društvu, prilikom obrazovanja, traženja zaposlenja ili mjesta za stanovanje, kao i većini situacija koje zahtijevaju otkrivanje rodnog identiteta. Podsjećamo da trans osobe u Crnoj Gori još uvjek nemaju mogućnost promjene oznake pola bez podvrgavanja invazivnom procesu prinudne sterilizacije, što predstavlja najoštrije kršenje naših ljudskih prava i jedan od najgorih primjera institucionalnog i sistemskog nasilja koje doživljavaju građani/ke Crne Gore. Tokom prethodne godine, registrovana su 2 slučaja prijavljenog nasilja nad trans osobom, dok je početkom ove godine donesena prva prvostepena presuda zločina iz mržnje nad trans ženom vidljivom tokom Povorke Ponosa, koja je pretučena dok se vraćala kući", poručio je Jovan Ulićević iz Spektre.

On tvrdi da se pojačano nasilje nad transrodnim osobama, ali i lezbejkama, gej muškarcima i biseksualnim osobama, može povezati i sa nedavnim javnim diskursom u svijetlu neizglasavanja Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, "koji je zabilježio mnoge homofobične komentare donosioca/teljki odluka".

"Upravo ovakvi slučajevi ukazuju na odgovornost koju donosioci/teljke odluka imaju kada su u pitanju ljudska prava građana/ki Crne Gore, te su podsjetnik koliko riječi mržnje, nerazumijevanja i diskriminacije imaju uticaja na stvarne ljudske živote".

Ulićević poručuje da je rodno zasnovano nasilje stvarnost u Crnoj Gori koja ukazuje na neophodnost jasnog stava nadležnih institucija koje su dužne da pošalju poruku da su nasilje i diskriminacija neprihvatljivi, te da nijedan građanin/ka Crne Gore ne može biti ponižavan, vrijeđan ili pretučen po bilo kojoj osnovi, a naročito po osnovi svojih ličnih karakteristika kao što su rodni identitet ili rodno izražavanja.

"Asocijacija Spektra zahtijeva oštro osuđivanje ovakvih slučajeva od strane nadležnih institucija, te njihov intenzivan rad na implementaciji svih onih aktivnosti koje će kreirati sigurno okruženje za transrodne, ali i sve one osobe koje zbog svoje različitosti doživljavaju nejednak društveni tretman", zaključio je Jovan Ulićević iz Asocijacije Spektra.

Bonus video: