Nema gradnje bez vode i struje

Zgrada za pljevaljske penzionere je već trebalo da bude i završena, Danilo Popović kaže da Opština nije obezbijedila priključke
2545 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa polaganja temeljca, Foto: Goran Malidžan
Detalj sa polaganja temeljca, Foto: Goran Malidžan

Izgradnja stambene zgrade za pljevaljske penzionere još nije počela, jer lokalna uprava nije obezbijedila priključak za struju i vodu za plac na kojem će se graditi 38 stanova.

To tvrdi izvršni direktor Fonda za solidarnu stambenu izgradnju Danilo Popović. On je “Vijestima” kazao da je to bila obeveza lokalne uprave po osnovu komunalnog opremanja zemljišta.

“Čim Opština obezbijedi priključak za struju i vodu, počeće radovi. Ja ću naredne sedmice posjetiti Pljevlja kako bi sa rukovodstvom Opštine razgovarao o tome. Prethodni gradonačelnik (Mirko Đačić) je obećao da će uraditi priključak, ali je on napustio funkciju i došao je novi (Igor Golubović). Nadam se da će se ovo pitanje brzo riješiti i da ćemo ubrzo krenuti sa radovima“.

Popović je kazao da su na lokaciji na kojoj treba da se gradi zgrada prisutne podzemne vode, pa su morali da rade dodatni otkop i nasipanje zemljišta.

U lokalnoj upravi “Vijestima” je nezvanično saopšteno da im se niko iz Fonda nije obraćao po tom pitanju.

Izgradnja zgrade još nije ni počela, iako je tokom polaganja temeljca, u septembru prošle godine, završetak najavljen za kraj juna ove godine.

Na jednoj od skupština Udruženja penzionera u Pljevljima Đačić je tvrdio da lokacija za zgradu data besplatno i da su svi uslovi za izgradnju stanova ispunjeni.

Direktor tehničkog sektora u Fondu Radovan Aćimić krajem aprila “Vijestima” je kazao da izgradnja nije počela na vrijeme zbog administrativnih poteškoća i nemogućnosti izvođenja radova tokom zime. Rekao je da će radovi početi čim vrijeme dozovoli i da cio posao može biti završen do septembra...

Upravni odbor Fonda PIO krajem 2017. odobrio je sredstva Udruženju penzionera u Pljevljima za finansiranje izgradnje 20 stanova. Iznos od 175.972 eura prenijet je još u januaru 2018.

Kada je polagan temeljac, Popović je istakao da su stanovi namijenjeni prije svega onima koji po tržišnim uslovima ne mogu da ih kupe.

“Obaveza je poslodavca da učestvuje sa najmanje 20 odsto. To znači da ostatak sredstava kupuje vlasnik stana putem kredita banke, ili putem kredita od strane Fonda”.

Prema dogovoru, lokalna uprava kupiće pet dvosobnih stanova radi rješavanja stambenih pitanja zaposlenih u Opštini.

Plac je besplatno ustupila Opština Pljevlja, a zgrada će imati 38 stanova od kojih će 20 pripasti penzionerima, pet zaposlenima u lokalnoj upravi, a ostatak je namijenjen tržištu. Opština će stanove kupiti po cijeni od 770 eura po metru kvadratnom, odnosno ukupno 241.000 eura.

Iznos od 85.583 eura Opština će kompenzovati sa Fondom za naknade koju bi oni trebalo da plate za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

Trideset odsto od 155.570 eura Opština je trebalo da uplatiti odmah nakon potpisivanja predugovora sa Fondom, a ostatak od 108.000 eura u jednakim mjesečnim ratama.

Posljednju ratu Opština treba da uplati najkasnije do završetka izgradnje zgrade.

Penzioneri će stan moći da kupe po cijeni od 375 eura po kvadratu.

U Pljevljima živi oko 6.000 penzionera, a njih više od stotinu nema riješeno stambeno pitanje.

Bonus video: