Ribari i ekolozi čistili put oko Slanog jezera

Iz SRK „Nikšić“ poručuju da će tokom ovog mjeseca urediti staze i pristupne puteve i na Liverovićkom i Grahovskom jezeru
821 pregleda 0 komentar(a)
Nakon akcije, Foto: SRK Nikšić
Nakon akcije, Foto: SRK Nikšić

Članovi Sportsko-ribolovnog kluba (SRK) „Nikšić“, uz pomoć Društva mladih ekologa Nikšić, proteklog vikenda čistili su put oko Slanog (Slanskog) jezera. Kako su saopštili put dužine desetak kilometara trebalo bi da, uz pomoć Opštine i Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), do kraja septembra bude saniran.

Iz SRK „Nikšić“ poručuju da će tokom ovog mjeseca urediti staze i pristupne puteve i na Liverovićkom i Grahovskom jezeru, a nadaju se da će uz pomoć lokalne uprave i EPCG uspjeti i da urede stazu koja vodi od zatvaračnice na jezeru Krupac ka krupačkoj jami.

„Malo ljudi zna za taj put. Riječ je kaldrmi koja je potpuno zarasla i kada bi se ona sredila imali bi sigurno najljepše šetalište u gradu. Ali, to ne možemo sami. Treba nam podrška. Naše je da iniciramo, ali uvjeren sam da ćemo naići na razumijevanje kod predsjedika Opštine i Elektropivrede i da ćemo uspjeti, zajedničkim snagama, da uredimo ovo šetalište“, kazao je sekretar SRK „Nikšić“, Vlajko Simović.

U julu su ekolozi na prilazu ka Slanom jezeru postavili dvije klupe, sto i info tablu, dok su mjesec ranije organizovali akciju uklanja otpada sa obale jezera, u dužini od preko tri kilometra, kao i iz samog jezera.

Slano jezero stvoreno je 1950.godine, za potrebe hidroelektrane „Perućica“, dok je u akumulaciono jezero pretvoreno 1968. Površine je 8,9 kvadratnih kilometara, sa branom dužine 1.663 metra, i ima veliki potencijal kako za razvoj eko turizma i sportskog ribolova, tako i sa ornitološke strane.

Bonus video: