"SROZALI STE STATUS I UGLED LJEKARA"

Bošnjak: Ministarstvo unazadilo zdravstveni sistem, zbog nesposobnosti sada diskriminiše mlade

Bošnjak smatra da je najbolje za sistem zdravstva i zaustavljanje odliva ljekarskog kadra da rukovodeća ekipa u Ministarstvu zdravlja pod hitno podnese ostavke
2926 pregleda 5 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Boris Pejović
Branka Bošnjak, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo zdravlja ima namjeru da zbog svoje nesposobnosti i neznanja, kojim su unazadili naš zdravstveni sistem, da sad diskriminišu mlade ljude koji žele da u Crnoj Gori studiraju medicinu, saopštila je poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak.

Ministarstvo zdravlja razmatra mogućnost uvođenja pravila po kom bi studije medicine bile besplatne samo za one buduće ljekare koji se obavežu da će nakon završenog fakulteta ostati u Crnoj Gori. 

To je, za Televiziju Vijesti potvrdila pomoćnica ministra zdravlja, Vesna Miranović. 

"Svojom politikom su srozali status i ugled ljekara, doveli ih na ivicu egzistencije s mizernim platama, nameću im prinudni, često neplaćen, prekovremeni rad do granica njihove fizičke izdržljivosti i sad, umjesto da rade na unaprijeđenju položaja ljekara, kako bi zaustavili njihov odlazak, ovi "genijalci" su naumili da destimulišu buduće studente medicine ucjenjujući ih sa planovima nakon završetka studija. Ako se ta suluda ideja realizuje, to bi bio eklatantan primjer diskriminacije studenata medicine u odnosu na sve ostale studente državnog univerziteta", navela je Bošnjak.

Poslanica DF-a je dodala da se Miranović "čak usudila da napravi paralelu sa studijama medicine u SAD".

"I to sa onim koji su namijenjeni za stvaranje kadrovske baze za vojne svrhe, što je nonsens, ali vrlo drsko i manipulatorski sa njene strane. Prvo, gospođa Miranović bi trebala da zna da u SAD nema besplatnog tercijalnog-univerzitetskog obrazovanja. Drugo, kao neko ko je predavao na Medicinskom fakultetu, trebala bi da zna da napravi razliku između stipendija i besplatnog obrazovanja. Za njenu informaciju, godina studija na prestižnim medicinskim fakultetima u SAD-u zna da košta i do 100.000 dolara i da gotovo da nema onih koji dobiju stipendiju koja kompletno može pokriti te troškove, a posebno je teško dobiti stipendiju za prvu godinu studija".

Bošnjak je navela da je "nekorektno miješati lončiće", jer ako država stipendira nekoga odabranog, a posebno ako to radi namjenski, ciljano za kadar u vojsci, onda je logičnoda se potpisuju ugovori sa pravima i obavezama obje strane, nakon završetka studija.

"Ali to je nešto što nema dodirnih tačaka sa ovim našim sistemom besplatnog univerzitetskog obrazovanja, koji važi za sve a ne samo za odabrane. No ona to ili ne razumije, ili namjerno neće da razumije. To bi donekle mogli porediti sa finansiranjem specijalizacija nakon završenih studija, ali sa ovim sa čim ona upoređuje nikako. I njeno pominjanje da sličan model postoji u nekim južnoameričkim totalitarnim državama je takođe skandalozan, pa valjda mi težimo Evropskoj uniji a ne tim totalitarnim sistemima".

Bošnjak smatra da je najbolje za sistem zdravstva i zaustavljanje odliva ljekarskog kadra da rukovodeća ekipa u Ministarstvu zdravlja pod hitno podnese ostavke i da taj resor preuzmu ljudi "koji znaju šte je zdravstvo i koji žele da unaprijede ovaj sistem". 

"Samo ovakvi neznaveni kadrovi koji samo poznaju silu i koji su svojevremeno smijenjeni radi mobinga, a sad nažalost su na čelu ministarstva mogu osmisliti ovako sulude ideje. A koliko su iskreni u namjeri za povećanje plata ljekarima, imaće prilike da pokažu kada budu zauzimali stav prema inicijativama DF-a za izmjenu zakona koje su već u skupštskoj proceduri, a kojima je predviđeno značajno povećanje plata ljekarima i ukidanje nametnutog im, često neplaćenog, prekovremenog prinudnog rada preko zakonom dozvoljenog maksimuma. Gospođo Miranović, imate konkretan predlog pa očekujem da će Ministarstvo zdravlja dati pozitivno mišljenje, ako ste iskreni i ne blefirate u onome što iznosite u medijima. No, bojim se dok je vama itekako dobro u toj fotelji, a da vas položaj vaših kolega puno ne zanima, a znajte da je mnogo vredniji za crnogorsko društvo onaj jedan ljekar koji napusti javno zdravstvo, no sve vaše partijske fotelje u Ministarstvu zdravlja", zaključila je Bošnjak.