CILJ BOLJI STANDARD ZDRAVSTVENIH RADNIKA

Hrapović se ogradio od stavova svoje pomoćnice

"Ako želimo kvalitetan zdravstveni sistem moramo, pored ostalog, imati i zadovoljnog zdravstvenog radnika“
9048 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay
03.09.2019. 19:21h

Ministarstvo zdravlja i Vlada Crne Gore ogradili su se od stavova pomoćnice ministra zdravlja Vesna Miranović koja je kazala da studije medicine treba da budu besplatne samo za one koji se obavežu da će nakon završenih studija ostati u Crnoj Gori.

"Nema nikakvog uslovljanja. Postoji ideja da se za domaće studente koji u startu znaju da neće nastaviti školovanje u Crnoj Gori odredi neka bazična materijalna nadoknada za jednu godinu studiranja", rekla je za TV Vijesti Miranović.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da ideja da uslovi i kriterijumi za studente medicine u Crnoj Gori budu izmijenjeni nije stav Vlade, niti tog resora.

Iz Ministarstva zdravlja kazali su da, sprovodeći politiku Vlade, u kontinuitetu kreiraju ambijent kojim omogućavaju zaposlenima u javnim zdravstvenim ustanovama bolji standard, optimalne uslove za rad, nabavkom kvalitetne, savremene medicinske opreme, kao i edukaciju i stručno usavršavanje zdravstvenih radnika na svim nivoima.

"Ideja da će se izmijeniti uslovi i kriterijumi za studente medicine u Crnoj Gori, saopštena na godišnjoj konferenciji Evropskog foruma medicinskih asocijacija, koja je u organizaciji Ljekarske komore prošle sedmice organizovana u Podgorici, nije stav Ministarstva zdravlja, ni Vlade", navodi se u saopštenju. 

Iz Ministarsta su rekli da su zdravstveni radnici stub svakog zdravstvenog sistema.

"Ako želimo kvalitetan zdravstveni sistem moramo, pored ostalog, imati i zadovoljnog zdravstvenog radnika“, kazali su iz tog resora.

Navodi se da je jedinstveni stav Ministarstva zdravlja i države da se nađe efikasan način i model za poboljšanje standarda zdravstvenih radnika, uključujući i mogućnost povećanja zarada. 

"U saradnji sa socijalnim partnerima - reprezentativnim sindikatima, Fondom za zdravstveno osiguranje i menadžmentima zdravstvenih ustanova, uz nedvosmislenu podršku Vlade, radi se na iznalaženju načina za povećanje zarada zaposlenih u zdravstvu“, kazali su iz Ministarstva. 

Na taj način, kako su naveli, ljekari će dobiti profesionalnu satisfakciju i imati veću motivaciju da radni angažman nastave u Crnoj Gori. 

"Da idemo u dobrom pravcu govori i činjenica da sve veći broj ljekara iz centara iz okruženja iskazuje želju da radni angažman zasnuje u ustanovama u okviru zdravstvenog sistema Crne Gore“, rekli su iz Ministarstva. 

Iz tog resora kazali su da su, zahvaljujući značajnim ulaganjima Vlade za stambenu zadrugu "Zdravstvo", 322 zaposlena u zdravstvenom sistemu Podgorice, Nikšića i Tivta dobila stanove pod povoljnim uslovima.

"Trenutno po istom modelu, zajedno sa socijalnim partnerima i lokalnim samoupravama, radimo na rješavanju stambene problematike za zaposlene u Pljevljima, Beranama, Cetinju, Kotoru, Budvi, Bijelo Polju i Andrijevici“, rekli su iz Ministarstva zdravlja. 

Kako su naveli, u rekonstrukciju i adaptaciju radnih prostora Vlada je, kroz prvu fazu projekta energetske efikasnosti, za 15 objekata uložila 9,5 miliona eura, a u drugoj fazi obuhvaćeno je 18 objekata, za šta je opredijeljeno šest miliona eura. 

Vlada je, kako su dodali iz Ministarstva zdravlja, nabavila savremenu medicinsku opremu za sve zdravstvene ustanove vrijednu skoro 11 miliona eura.

Iz tog resora kazali su da je u ovoj godini za tu namjenu opredijeljeno pet miliona eura. 

Prema njihovim riječima, Vlada za program kontinuirane medicinske edukacije na godišnjem nivou izdvaja pola miliona eura. 

"U protekle dvije godine crnogorski zdravstveni sistem bogatiji je za 234 ljekara specijlaiste, dok je trenutno 430 ljekara na specijalizaciji“, dodaje se u saopštenju. 

Navodi se da realizacijom navedene politike Ministarstvo zdravlja obezbjeđuje građanima dostupnu i efikasnu zdravstvenu zaštitu i veće zadovoljstvo zdravstvenih radnika.