Centar za romske inicijative obilježio 15 godina postojanja

Od prošle godine, CRI pomaže licima bez pravnog statusa u cilju regulisanja istog, a pokrenuli su incijativu i bili članice Radne grupe za izradu Lokalnog akcionog plana za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u Opštini Nikšić za period 2018 – 2022 godine
745 pregleda 2 komentar(a)
Iz Centra, Foto: Privatna arhiva
Iz Centra, Foto: Privatna arhiva

NVO „Centar za romske inicijative“ (CRI) obilježila je 15 godina postojanja i veoma uspješnog rada. Do sada su realizovali više od 70 projekata iz oblasti nasilja u porodici, dječjih ugovorenih brakova, obrazovanja romske i egipćanske djece, zdrastvene zaštite i ekonomskog osnaživanja Romkinja i Egipćanki. Prije devet godina osnovali su prvu žensku romsku i egipćansku mrežu „PRVA“, koja je sastavljena od aktivistkinja iz pet crnogorskih gradova i bavi se isključivo problemima Romkinja i Egipćanki. Uspjeli su da u proteklih pet godina spriječe 82 ugovorena braka, riječ je o djevojčicama starosti od 13 do 16 godina života, a Ministarstvo unutrašnjih poslova je na predlog pomenute organizacije donijelo smjernice za postupanje i procesuiranje slučajeva dječjih brakova u RE zajednicama, a pokrenuta je i incijativa za izmjenu i dopunu Krivičnog zakonika Crne Gore u dijelu suzbijanja dječjih ugovorenih brakova.

Od prošle godine, CRI pomaže licima bez pravnog statusa u cilju regulisanja istog, a pokrenuli su incijativu i bili članice Radne grupe za izradu Lokalnog akcionog plana za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u Opštini Nikšić za period 2018 – 2022 godine.

“Centar za romske inicijative, od svog osnivanja 2004. godine pa sve do danas, bez obzira na izražene izazove, ograničenja pa i slabosti, predstavlja primjer razvijanja integracije romske i egipćanske populacije u Crnoj Gori i uspostavljanja saradnje između različitih subjekata na nacionalnom i lokalnom nivou na ovom polju”, istakli su iz CRI.

Njihov rad prepoznat je na međunarodnom nivou pa je organizacija dobila četiri prestižne nagrade – za liderstvo i žensko učešće, koju je organizovao Memorijalni fond „Anna Lindh“ iz Švedske (2012), ambasadorsko priznanje za građanski aktivizam za 2013. godinu od strane Američke ambasade u Podgorici, godinu kasnije od strane komisije EU nagrađeni su za integraciju Roma/kinja, do je u martu tekuće godine izvršna koordinatorka Fana Delija dobila nagradu od strane EU za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj 2019 - “Neznane heroine”.

Bonus video: