Demokrate: Glavni grad da izdvoji sredstva za rekonstrukciju pasarele na Zlatici

"Glavni grad je u obavezi prema građanima da saopšti kada će pasarela biti rekonstruisana i koje je najbolje rješenje za zaštitu ovog objekta od vandala čije ponašanje vjerovatno i dalje prijeti ovom važnom objektu"
1072 pregleda 1 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokrate
Demokrate, Foto: Demokrate

Klub odbornika Demokrata u Skupštini Glavnog grada saopštio je da su "neodgovornost pojedih građana ili bolje rečeno vandalizam pojedinaca doveli da pasarela na Zlatici ili "Zlatička duga'' danas izgleda kao da je u skorijoj prošlosti neki ratni vihor protutnjao Zlaticom."

"No, takvo ponašanje ne može biti opravdanje za dugogodišnje katastrofalno stanje pasarele na Zlatici. Za "Zlatičku dugu'' nadležni u Glavnom gradu moraju naći rješenje. Prvi i najvažniji razlog je što je njena osnovna svrha bezbjedan prelazak djece-učenika Osnovne škole ,,Dragiša Ivanović'' na Zlatici. Drugi razlog je što je to praktično ,,kapija'' Podgorice i što brojni turisti, naročito u ljetnjim mjesecima, stiču loš utisak o našem gradu kada uvide katastrofalno stanje ovog objekta", saopšteno je.

Dodaju da su brojni razlozi koji upućuju na hitnost rješavanja ovog zaista krupnog problema ne samo za građane Zlatice nego ukupno za grad, imajući u vidu važnost saobraćajnice iznad koje je sagrađena "Zlatička duga''.

"Bezbjedan prelazak svih građana koji koriste ovaj objekat je imperativ, pa koliko god skupa bila rekonstrukcija ovog objekta. ,,Najskuplja'' varijanta je svakako da ovaj objekat ovako izgleda i da polomljeni djelovi ovog objekta otpadnu i povrijede nekog od brojnih prolaznika, od kojih su najzastupljenija djeca. Pozivamo nadležne u Glavnom gradu da izvrše procjenu bezbjednosti korištenja ovog objekta i da je javno prezentuju građanima. Naročito, važno je da ta procjena bude detaljna u odnosu na predstojeći zimski period kada je područje Zlatice izloženo jakim udarima sjevernog vjetra i kada postoji realna opasnost ne samo za građane koji prelaze preko pasarele nego i za sve učesnike u saobaćaju u njenoj blizini od polomljnih djelova ovog objekta. S obzirom na to da je posljednja ozbiljna rekonstrukcija ovog objekta bila 2014. godine, sazrelo je vrijeme da nakon više od 5 godina saznamo sudbinu ovog objekta, jer ovakvo stanje nema opravdanja, naročito ako je cijena rekonstrukcije ovog objekta manja od cijene jednog stana koji se funkcionerima obilato dijele i na državnom nivou i u Glavnom gradu. Ukoliko procjena bezbjednosti pokazuje opasnost po prolaznike i druge učesnike u saobraćaju bolje je pasarelu i zatvoriti do rekonstrukcije nego rizikovati živote i zdravlje građana. Glavni grad je u obavezi prema građanima da saopšti kada će pasarela biti rekonstruisana i koje je najbolje rješenje za zaštitu ovog objekta od vandala čije ponašanje vjerovatno i dalje prijeti ovom važnom objektu", zaključeno je.

Bonus video: