Imaju četiri nekretnine, a Goranka dobila i kredit od Skupštine

Svi članovi Savjeta ispunili zakonsku obavezu i dostavili imovinske kartone, kazali iz Agencije. Ne računajući visoke naknade u Savjetu, svi članovi već imaju visoka primanja
11181 pregleda 9 komentar(a)
Članovi Savjeta na posljednjoj sjednici, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Članovi Savjeta na posljednjoj sjednici, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković

Ne računajući visoke dodatke koje će dobijati u Savjetu Agencije za sprečavanje korupcije, a koji su se kretali i do skoro 800 eura, svi članovi imaju primanja koja se mjesečno kreću od 790 eura pa do malo više od 1.600 eura, stoji u dostavljenim imovinskim kartonima.

Nakon što su krajem jula izabrani za članove Savjeta, oni su po Zakonu o sprečavanju korupcije morali u roku od 30 dana da dostave imovinske kartone.

Iz Agencije su potvrdili “Vijestima” da je svih pet članova Savjeta ispunilo ovu zakonsku obavezu.

U registru Agencije su trenutno dostupni novi kartoni za Goranku Vučinić, Gavrila Čabarkapu i Zlatka Vujovića, ali ne i za predsjednika Savjeta Momčila Radulovića i člana Rifata Hadrovića.

“Dva preostala izvještaja će biti objavljena po okončanju tehničke i administrativne kontrole”, rečeno je “Vijestima” iz institucije na čijem je čelu Sreten Radonjić.

Bivša predsjednica, a sadašnja članica prijavila je da je u julu primila oko 950 eura iz Skupštine Crne Gore, gdje je sekretarka Administrativnog odbora.

Ona je, inače, prošle godine dobila od institucije u kojoj radi stambeni kredit pod povoljnim uslovima.

“Službenici Skupštine Crne Gore, Goranki Vučinić, dodijeljen je kredit za poboljšanje uslova stanovanja u 2018. godini, nakon sprovedenog oglasa u Službi Skupštini Crne Gore, u iznosu od 4.335 eura. Za navedeni iznos sredstava, imenovana je sa Upravom za imovinu zaključila Ugovor o kreditu, kojim su regulisana međusobna prava i obaveze”, saopšteno je “Vijestima” iz skupštinskog Odjeljenja za odnose sa javnošću, a razgovoru je potvrdila i sama članica Savjeta Agencije, koja je kazala da je novac iskoristila za renoviranje.

Prema redovnom godišnjem imovinskom kartonu, Vučinićeva je ovaj kredit vratila u ratama od 737 eura.

Ona od aprila prošle godine otplaćuje i 25.000 eura potrošačkog kredita.

Vučinići su, između ostalog, vlasnici dva stana, kuće i vikendice.

Na članicu Savjeta se vodi stan od 41 m2, a na supruga Vlatka Vučinića stan od 80 m2, vikendica od 62 m2 i kuća od 250 metara kvadratnih, ali i više hiljada metara kvadratnih zemljišta.

Ona je stan naslijedila, dok je on stan i vikendicu stekao kupovinom, a kuću naslijedio, stoji u kartonu.

Prihode od skoro ima njihov sin Dražen Vučinić, koji mjesečno zarađuje 220 eura. Vučinićeva je Agenciji dala saglasnost za uvid u bankarske račune, a to je uradio i star-novi član Gavrilo Čabarkapa.

Čabarkapa ima penziju od 785 eura, a od advokatskih usluga je prijavio da je u julu zaradio još 800 eura.

Njegova supruga Zorica Čabarkapa prima 180 eura penzije.

Čabarkapa je vlasnik kompletne nepokretne imovine porodice - stana od 66 m2 i dvije kuće od 81 i 101 metar kvadratni, plus više stotina metara kvadratnih neplodnog zemljišta. Osim stana koji je stekao kupovinom, ostalu imovinu je naslijedio.

Na posljednjoj sjednici Savjeta je kazao da nije dobijao podršku državnih institucija u vezi sa stambenim pitanjem. Posljednjih pet godina otplaćuje gotovinski kredit od 15.000 eura.

Za razliku od njih dvoje, saglasnost Agenciji za uvid u račune nije dao Zlatko Vujović. Novi član Savjeta prijavio je da je u mjesecu kada je postao član primio 1.630 eura, od čega 1.000 eura kao predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), a 630 kao Generalni sekretar Evropske mreže organizacija za nadgledanje izbora (ENEMO).

Supruga Ivana Vujović primila je u julu malo više od 950 eura kao izvršna direktorica “Juventasa”.

Vujović je vlasnik stana od 93 metra kvadratna.

Vujović od 2010. godine otplaćuje 125.000 eura stambenog kredita, a od sredine prošle godine i potrošački kredit od oko 15.000 eura, dok supruga od septembra 2017. godine otplaćuje potrošački kredit od 10.000 eura.

Supružnici na računima imaju oko 10.000 eura.

Na sajtu Agencije je dostupan imovinki karton i Rifata Hadrovića, ali onaj koji je dostavio u zakonskom roku godinu dana po napuštanju mjesta višeg državnog tužioca u Bijelom Polju.

U kartonu iz aprila novi član Savjeta je prijavio da prima penziju od 791 euro.

Supruga Nadžija Hadrović mjesčeno prima 422 eura, a sin Ervin Hadrović 440 eura u nenavedenim privrednim društvima.

Bivši tužilac je vlasnik sprata kuće od 122 metra kvadratna koji je stekao nasljeđem, a na posljednjoj sjednici Savjeta je kazao da nije od države dobijao pomoć u vidu stana ili stambenog kredita pod povoljnim uslovima.

Novi član Savjeta od kraja 2016. godine otplaćuje potrošački kredit od preko 22.000 eura. On je dao Agenciji tada saglasnost za uvid u bankarske račune.

Stanovi i povoljni krediti glavna tema sjednice Savjeta

Članovi Savjeta Agencije sastaće se u ponedjeljak na sjednici na kojoj će glavna tema biti dodijeljeni stanovi i stambeni krediti. Prva tačka dnevnog reda biće nacrt budžeta Agencije za 2020. godinu. Poslije nje uslijediće informacija o postupanju Agencije u odnosu na javne funkcionere kojima su dodijeljeni stanovi ili krediti pod povoljnim uslovima u sadašnjem i prethodnim sazivima vlade, a potom informacija o postupanju direktora Agencije Sretena Radonjića u vezi sa dobijenih 40.000 eura kredita od Vlade prošle godine. Poslije toga će se naći i inicijativa člana Savjeta Zlatka Vujovića za formiranje radne grupe za kontrolu postupanja direktora u slučaju nepokretanja postupka protiv onih koji nisu prijavili tačne i potpune podatke u imovinskim kartonima, a u vezi sa dobijenim kreditima i stanovima. “Vijesti” su ranije objavile da mnogi dobitnici kredita i stanova nisu ispunili zakonske obaveze u vezi sa njihovom prijavom. Na to se odnosi i inicijativa koju su u međuvremenu podnijeli Centar za građansko obrazvanje (CGO) i Institut alternativa (IA). Na dnevnom redu mogla bi se naći i urgencija CGO–a u vezi sa postupanjem Agencije u slučaju bivšeg ministra evropskih poslova i glavnog pregovarača sa Evropskom unijom Aleksandra Andrije Pejovića, ali i dobiti konačna informacija na urgenciju ipomenute NVO u vezi sa velikim brojem poslanika vladajuće koalicije koji u redovnim godišnjim imovinskim kartonima za 2017. nisu prijavili dobijene varijabile.

Bonus video: