Sedmogodišnjaci sa roditeljima tek po nekoliko sati

Pojedine podgoričke osnovne škole i ove godine rade u tri smjene. Neadekvatna nastavna satnica, ali i nemogućnost organizacije produženog boravka u školama nova-stara boljka sistema
4797 pregleda 2 komentar(a)
Jučerašnja svečanost za prvake u OŠ “21. maj”, Foto: Luka Zeković
Jučerašnja svečanost za prvake u OŠ “21. maj”, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.09.2019. 21:30h

Sedmogodišnjaci, odnosno đaci drugog razreda u pojedinim podgoričkim školama, sa nastavom će počinjati u 14.30, a završavati u 18 časova, ali to ne brine direktoricu Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje Arijanu Nikolić Vučinić.

Ovi osnovci će veći dio dana provoditi sami, kod rođaka ili u privatnom produženom boravku, jer OŠ “Štampar Makarije” nema prostornih kapaciteta da ga obezbijedi.

Sa najužom porodicom provodiće vrijeme tek kasno popodne, a uz ovu roditelje očekuje još jedna briga - za privatni produženi boravak moraju da izdvoje od 80 do 150 eura.

“Što se tiče rada u tri smjene, imaćemo mali broj takvih škola, OŠ “Štampar Makarije” i očekuje se još u dvije škole... Školske psihološko-pedagoške službe određuju za koji uzrast je najbolja određena smjena... Bez obzira na to kolika su djeca, treba saslušati struku kada dijete treba da ide u školu. Svi mi bi voljeli da nam djeca idu prijepodne u školu i budu sa nama u popodnevnim časovima. Ali treba imati u vidu ograničene kapacitete ustanova, ali i to da škole rade u više smjena”, kazala je Nikolić Vučinić, gostujući u jutarnjem programu Televizije “Vijesti”.

Nekoliko podgoričkih škola sa velikim brojem đaka nema mogućnost organizacije produženog boravka za prvake. Tako je u naselju Stari aerodrom, ali i u City kvartu, te Bloku V i VI više privatnika koji pružaju ovu uslugu, a cijene su od 80 do 150 eura za mjesec dana

Roditelji ove škole su i lani negodovali zbog ovakvog načina organizacije nastave. Tada ih je podržalo i Udruženje “Roditelji”.

“Zbog toga koristimo priliku da Vas pozovemo da ovaj konkretan slučaj bude povod za analizu postojeće situacije i uključivanje strčnjaka, poput pedijatara, psihologa i sociologa, kako bi se razmotrilo najbolje moguće rješenje za mlađe osnovnoškolce koji sada, previše vremena provode bez roditelja, sami ili uz sadržaje koji im nijesu od prevelike koristi za uzrast u kojem su, a posebno je važan za njihov dalji rast i razvoj”, stoji u otvorenom pismu Udruženja, koje su u avgustu prošle godine dostavili Ministarstvu prosvjete.

U pismu su podsjetili i na to da za postojeći sistem rada ”nemamo ni adekvatnu podršku, odnosno produžene boravke koji bi mogli da donekle pomognu da djeca na korisniji i bezbjedniji način provode slobodno vrijeme, odnosno vrijeme bez roditelja, koje predugo traje u toku jednog dana”.

Inače, početkom 2018. Udruženje je sprovelo istraživanje koje je pokazalo da su roditelji uglavnom nezadovoljni sistemom osnovnog obrazovanja, a kao najslabiju kariku su ocijenili (ne)dostupnost produženog boravka u školama.

Usluga produženog boravka znači da su djeca, uglavnom šestogodišnjaci i sedmogodišnjaci, u školi sa vaspitačima do kraja radnog vremena roditelja. Neke škole imaju dogovor sa obližnjim vrtićima, pa školarci mogu dobiti i kuvani obrok, a vaspitači se uglavnom trude da tokom boravka sa đacima utvrde pređeno gradivo.

“Odgovori o produženom boravku nijesu bili iznenađenje. Ta tema zaokuplja puno pažnje roditelja, i zbog sadašnjeg načina organizacije su više puta iskazivali nezadovoljstvo, a to su pokazali i njihovi odgovori na upitnik. Udruženje “Roditelji” je više puta pokušavalo da izdejstvuje da se organizacija produženog boravka bolje uredi, da se škole obavežu da ga moraju organizovati barem za prvi razred, ali do sada nije uspjelo, uz obrazloženje da veliki broj škola nema prostor koji bi mogle da urede za te namjene... Čak 91 odsto roditelja smatra da sve škole treba da imaju produženi boravak, a njihovi su odgovori potvrdili da ih sada nema u skoro polovini osnovnih škola. A i kada ga imaju to je najčešće samo za prvi razred”, stoji u istraživanju.

Nikolić Vučinić podsjeća da je Zakonom o osnovnom obrazovanju predviđena mogućnost organizacije produženog boravka.

“Došlo je do značajnog porasta broja škola u kojima se organizuje. Prošle godine ih je bilo 30, a očekujemo da će broj škola ove godine biti između 45 i 50”, kazala je ona. U Podgorici produženi boravak ima najmanje 13 škola od tridesetak škola. U Crnoj Gori je 162 osnovne škole.

Bonus video: