U OKVIRU OPERACIJE EUNAVFOR ATALANTA

Tim Vojske Crne Gore uspješno obavio zadatak u Somaliji

Tim od 12 pripadnika VCG, pod komandom poručnika bojnog broda Vladimira Stanojevića iz MVCG, četiri mjeseca bio na brodu „Juist“, koji je angažovao Svjetski program hrane Ujedinjenih nacija
1580 pregleda 4 komentar(a)
Tim Vojske Crne Gore, Foto: Ministarstvo odbrane
Tim Vojske Crne Gore, Foto: Ministarstvo odbrane

Treći Kontingent Samostalnog tima za zaštitu brodova (AVPD tim) Vojske Crne Gore (VCG) vratio se iz Somalije, gdje je uspješno obavio zadatke u okviru operacije Eunavfor Atalanta. 

Iz Ministarstva odbrane su saopštili da je tim 12 pripadnika VCG, pod komandom poručnika bojnog broda Vladimira Stanojevića iz MVCG, četiri mjeseca bio na brodu „Juist“, koji je angažovao Svjetski program hrane Ujedinjenih nacija. 

„Njihov zadatak bio je obezbjeđenje sigurne dostave hrane i ostale pomoći stanovništvu Somalije, što njihovu misiju istovremeno čini borbenom i humanitarnom“, kaže se u saopštenju. 

Zamjenik načelnika Generalštaba VCG, Svetozar Brajković, na svečanom dočeku pripadnicima vojske poželio je dobrodošlicu i kazao da je u Somaliji zadatak uspješno završen. 

Brod je sa timom VCG od 9. aprila do 30. avgusta dostavio oko 13 hiljada tona humanitarne pomoći somalijskim lukama Berbera, Bosaso i Mogadiš i prešao osam hiljada nautičkih milja. 

Tim VCG je boravio i u lukama Džibutiju i Mombasi. 

„Svaki pripadnik tima pojedinačno, kao i cijeli crnogorski AVPD tim je odgovorno i profesionalno izvršio povjereni zadatak, časno i ponosno predstavljajući Vojsku i državu Crnu Goru“, zaključuje se u saopštenju.