Mjesecima krili dobijene stanove

Funkcioneri zaboravljali na zakonsku obavezu da u vanrednim izvještajima prijave nekretninu dobijenu pod povlašćenim uslovima u premijerskom mandatu Đukanovića
12778 pregleda 22 komentar(a)
Samo redovni kartoni na sajtu Agencije: Sudije Ustavnog suda Lopičić i Šarkinović, Foto: Luka Zeković
Samo redovni kartoni na sajtu Agencije: Sudije Ustavnog suda Lopičić i Šarkinović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.09.2019. 18:11h

Mnogi funkcioneri koji su dobili stanove pod povlašćenim uslovima u posljednjoj godini premijerskog mandata Mila Đukanovića, nisu poštovali Zakon o sprečavanju korupcije, jer nekretnine nijesu prijavili u posebnim imovinskim kartonima.

To je pokazala analiza imovinskih kartona dostupnih na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, koju su uradile “Vijesti”.

Pet dana nakon što je po nalogu premijera Duška Markovića Vladina Komisija za stambena pitanja 10. avgusta objelodanila spisak stotinjak osoba koje su dobile stanove ili kredite pod povoljnim uslovima u prethodne dvije godine, Organizacija “KOD” postavila je listu onih koji su ih dobili u godini parlamentarnih izbora - 2016.

Zakon o sprečavanju korupcije propisuje da su javni funkcioneri dužni da do kraja marta dostave redovni godišnji imovinski karton za prethodnu godinu. U slučaju da u međuvremenu uvećaju imovinu za vrijednost veću od 5.000 eura, propisano je da u roku od 30 dana Agenciji moraju dostaviti poseban, vanredni imovinski karton kojim prijavljuje tu imovinu.

Zakon je jasan - ko to ne uradi, slijedi mu novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) nije odgovorila “Vijestima” da li se bavila ovim slučajevima zbog sumnje da su prekršili Zakon, ali se očekuje da jeste jer je na dnevnom redu sljedeće sjednice njenog Savjeta jedna od tačaka informacija o postupanju ASK-a u vezi sa stanovima i kreditima za javne funkcionere, u aktuelnom, ali i prethodnim sazivima vlade.

Uvidom u registar imovinskih kartona Agencije može se vidjeti da posebni karton nije dostavio, na primjer, tadašnji potpredsjednik Skupštine, a sadašnji direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić.

Stan od 128 metara kvadratnih se prvi put pominje u imovinskom kartonu koji je dostavio poslije napuštanja mjesta potpredsjednika, u kojem stoji da je od juna 2016. godine počeo da otplaćuje stambeni kredit od 26.700 eura u ratama od 111 eura.

“Vijesti” su prošle godine objavile da je stan u međuvremenu prodao, trgovao skoro duplo manji i još prijavio u istom kartonu da raspolaže sa još 28.000 eura.

Tadašnja predsjednica Ustavnog suda Desanka Lopičić dobila je iste godine stan od 75 metara kvadratnih koji nije prijavila u vanrednom imovinskim kartonom.

Ona je umjesto u vanrednom imovinskom kartonu stan prijavila u redovnom godišnjem. U njemu stoji da od kraja novembra 2016. godine otplaćuje kredit za zakup od 14.247 eura u ratama od 118 eura.

U tom trenutku je njena porodica na sebe imala upisano više nekretnina.

Pomoćnica ministra prosvjete Mubera Kurpejović prvi put je prijavila stan od 79 metara kvadratnih u redovnom godišnjem kartonu za 2016. godinu, u kojem se navodi da kredit od skoro 33.000 eura vraća od oktobra te godine u ratama od 137 eura.

Kurpejović prethodno nije imala riješeno stambeno pitanje. Stan od 75 metara kvadratnih nije na zakonom propisan način prijavio ni tadašnji ambasador u Rumuniji Milan Begović.

Stan se umjesto u vanrednom imovinskom kartonu pominje u redovnom godišnjem za 2016. godinu.

U njegovom kartonu se ne pominje koliko iznosi kredit, odnosno rata za dobijeni stan.

Stan od 72 metra kvadratna dobio je, ali takođe nije prijavio na pravilan način ni sudija Ustavnog suda Hamdija Šarkinović, koji za njega oktobra 2016. godine otplaćuje kredit od 9.986 eura u ratama od 83 eura.

Imajući u vidu njegovu platu od više od 2.000 eura, on, na primjer, stan može otplatiti sa manje od pet plata.

Šarkinović, prema kartonima, prethodno nije imao riješeno stambeno pitanje.

Tadašnji pomoćnik ministra vanjskih poslova Milorad Šćepanović dobio je tada mogućnost da razmijeni stan za veći, ali uvećanje imovine nije prijavio u vanrednom kartonu. On je stan od 76 uvećao za onaj od 90 metara kvadratnih.

Specijalni tužilac Veljko Rutović dobio je stan od 90 metara kvadratnih ali ga takođe nije prijavio na pravi način. On je prijavio da ovaj stan od marta 2017. otplaćuje u ratama od 78 eura, a da će ga ukupno koštati 18.784 eura.

To nije uradila ni Blaga Žurić, prosvjetni nadzornik za utvrđivanje kvaliteta nastave pri Zavodu za školstvo.

Ona je dobila, prema “KOD-u”, stan od 76 metara kvadratnih.

Ona je prije dobijanja stana već bila vlasnica stana od 86 m2, vikendice od 88 m2 i više stotina metara kvadratnih zemljišta.

“Vijesti” su kontaktirale neke od njih u vezi sa prijavljivanjem novih nekretnina, ali nisu odgovarali.

Iz Organizacije “KOD”, koja je dostavila spisak, kazali su da prate reakciju nadležnih u ovim slučajevima.

“I na osnovu toga ćemo i preduzimati dalje korake, a sve u cilju javnog prezentovanja svih podataka u vezi sa dodjelom ‘kredita’ i stanova funkcionerima. Potom slijede koraci ka ukidanju ove društveno štetne aktivnosti koja podriva temelj države - solidarnost, a ujedno je suprotna ustavnom principu jednakosti građana”, kazali su iz “KOD-a” “Vijestima”.

Dodali su da insistiraju na primjeni Zakona o socijalnom stanovanju koji je usvojen u julu 2013. godine, a koji garantuje državnu podršku u rješavanju stambene potrebe prema svim građanima koji ne mogu da je riješe samostalno putem kupovine stana na tržištu.

“On je nažalost ostao samo fasada. U tom pravcu valja dodatno informisati javnosti, jer su funkcioneri sa visokim platama, koje im mi - građani obezbjeđujemo, po slovu zakona suštinski posljednji, a ne prvi koji bi trebalo da dobijaju državnu pomoć za rješavanje stambene potrebe, odnosno - u praksi - za uvećanje stambenog fonda”, poručuju iz “KOD-a”.

“Vijesti” su ranije objavili da četvoro od 13 onih koji su tokom mandata Markovića dobili stanove nisu prijavili uvećanje imovine posebnim kartonima.

Vučinovićeva prijavila stan, ali se ne zna odakle štednja

Stan je u istom periodu dobila i ministarka bez portfelja Marija Vučinović.

Vučinovićeva jeste, na primjer, prijavila novu nekretninu od 59 metara kvadratnih u skladu sa Zakonom dostavivši vanredni imovinski karton.

U njemu stoji da je stan platila sa 6.520 eura ušteđevine.

Međutim, nigdje se u prethodnom imovnskom kartonu nije pominjala ušteđevina.

Iz Agencije nisu odgovarali da li su pokretali postupak protiv Vučinovićeve zbog sumnje da je prekšrila Zakon u dijelu koji propisuje da nije prijavila tačne i potpune podatke, a koji se odnose na spornu ušteđevinu.

Poslije pisanja “Vijesti”, prijavljivali kredite

Poslije pisanja “Vijesti” da su mnogi od njih zaboravili da prijave dobijene kredite u imovinskim kartonima, pojedini javni funkcioneri su ispravili greške.

Tako je kredit od 40.000 eura pomoćnica ministarke javne uprave Danijela Nedeljković Vukčević prijavila drugog septembra, a dobila ga je početkom marta prošle godine.

Sudija Vrhovnog suda Branimir Femić, kojo je dobio 10.000 eura, prijavio je kredit krajem avgusta.

Kredit od 40.000 eura je naknadno prijavio i direktor Nacionalnih parkova Elvir Klica, a istog dana i istu svotu i generalni konzul u Njujorku Željko Stamatović.

Državna sekretarka u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Angelina Živković prijavila je 15.000 eura dobijenih od Vlade krajem jula, a dobila ih je sredinom marta.

Bonus video: