"Zeleni put" Župljana

Projekat, koji finansira Evropska unija, a sufinansira Ministarstvo javne uprave u okviru projekta FORS Montenegra “Zelena ekonomija za razvoj regiona”, traje sedam mjeseci
689 pregleda 1 komentar(a)
Zeleni put
Zeleni put

Kako bi što bolje promovisali tzv. zelenu ekonomiju i time smanjili rizik po životnu sredinu nevladina organizacija (NVO) „Župa u srcu“ iz Nikšića otpočela je realizaciju projekta „Zeleni put“. U sklopu projekta biće urađena mini solarna sušara od recikliranih materijala a deset domaćinstava iz Župe proći će obuku za kompostiranje, nakon čega će i dobiti opremu za kompostiranje.

„Raspisaćemo konkurs kako bi odabrali deset domaćinstava iz Župe. U sklopu projekta planirane su i brojne druge aktivnosti poput radionica i predavanja iz različitih oblasti zelene ekonomije, konkursa za osnovce, analize mogućnosti uspostavljanja sistema kompostiranja u Župi, a prezentovaće se i primjeri dobre prakse iz zemalja Evropske unije, kada je oblast zelene ekonomije u pitanju”, kazao je Jovo Radulović iz “Župe u srcu”.

Projekat, koji finansira Evropska unija, a sufinansira Ministarstvo javne uprave u okviru projekta FORS Montenegra “Zelena ekonomija za razvoj regiona”, traje sedam mjeseci i Radulović se nada da će uspjeti da doprinesu povećanju primjene principa zelene ekonomije u ruralnim oblastima u Crnoj Gori. Vrijednost projekta je oko šest hiljada eura.

“Cilj nam je da povećamo nivoa znanja i svijesti o zelenoj ekonomiji i korišćenju resursa otpada u domaćinstvima u svrhu razvijanja zelenih biznisa i povećanju primjene zelene ekonomije u domaćinstvima i zajednici. Rezultati zelene ekonomije u Evropi i svijetu dovode do poboljšanja ljudskog blagostanja i socijalne jednakosti značajno smanjujući rizike po životnu sredinu”, istakao je Radulović.

Zelena ekonomija je sve popularnija i pored ekološke i ekonomske komponente, ima i onu socijalnu – poštovanje prava radnika, principa rodne ravnopravnosti i socijalne inkluzije. Istraživanja su pokazala da su “zelena” radna mjesta jedna od rijetkih koja su preživjela tranzicije i napredovala tokom svjetske ekonomske krize.

Bonus video: