Radulović: Da li Ministarstvo odbrane uvodi neprimjerenu praksu ruganja novinarima?

"Očekujemo da MO ukloni post sa društvenih mreža kojim stvara novu praksu postupanja vladinih službenika", kazala je generalna sekretarka DNPCG-a
4128 pregleda 6 komentar(a)
Mila Radulović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Mila Radulović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 07.09.2019. 13:02h

Društvo profesionalnih novinara (DPNCG) osudilo je uvođenje neprimjerene prakse javnog objavljivanja novinarskih pitanja, što je juče učinilo Ministarstvo odbrane izrugivajući se pitanjima koje su poslali novinari iz lista "Dan".

"Službenici državnih organa, koje plaćaju građani, ne treba da prosuđuju da li su naša pitanja zlonamjerna, glupa, tendenciozna, nepismena, kao što često rade, već su dužni da odgovore na njih. A odgovor može biti i "bez komentara" kao što su juče objavili na društvenim mrežama, uz kopiju pitanja koja su dobili od kolega", kazala je Mila Radulović, generalna sekretarka DPNCG.

Ona je podsjetila da sloboda izražavanja, koju štiti Evropski sud za ljudska prava, podrazumjeva i pretjerivanje ukoliko je u interesu javnosti kao i da javna debata oko poligona MO na Sinjajevini, svakako je nešto što spada u taj korpus.

"Očekujemo da MO ukloni post sa društvenih mreža kojim stvara novu praksu postupanja vladinih službenika", kazala je generalna sekretarka DNPCG-a.

Umjesto da građanima objasne zašto funkcioneri imaju enormne privilegije u odnosu na one koji ih plaćaju, dodala je Radulović, vladini resori i sama Vlada proglašavaju informacije od javnog interesa tajnom a sa novinarima pokušavaju da se sprdaju.

"Da li je to u prilog slobode medija kojom Evropska komisija uslovljava napredak države, treba li da počeno da strahujemo i od pitanja koja postavljamao kao što to već rade kolege u nama susjednim državama.Adresa za kršenje Kodeksa novinara je ombudsman, Zakon o medijima propisuje proceduru demantija i ispravke. Pa molimo da naučite kako se reaguje na novinarske i medijske omaške, greške i kršenje Kodeksa", kazala je Radulović.

Bonus video: