Probudite se, ne spasava se priroda iz fotelje

Nakon posjete Evropskih Zelenih, direktor “Ozona”, Aleksandar Perović poručio crnogorskim poslanicima da se ugledaju na kolegu iz Brisela
2914 pregleda 11 komentar(a)
Sa akcije čišćenja korita Bukovice, Foto: Ekološki pokret Donja Bukovica
Sa akcije čišćenja korita Bukovice, Foto: Ekološki pokret Donja Bukovica

Uspavani crnogorski poslanici, koji ne znaju šta se dešava u njihovoj državi, već se o ekološkim katastrofama informišu na društvenim mrežama, trebalo bi da se ugledaju na predstavnike Evropskih Zelenih (EU) koji su krajem avgusta obišli sve tačke u Crnoj Gori na kojima je priroda ugrožena.

To je za “Vijesti” ocijenio izvršni direktor NVO Ekološki pokret “Ozon” Aleksandar Perović, koji je sa aktivistima Koalicije za održivi razvoj nekoliko dana bio domaćin delegaciji Zelenih.

Delegacija EZ-a predvođena briselskim parlamentarcem Tomasom Vajsom krajem avgusta boravila je u Crnoj Gori. Sa eko-aktivistima obišli su teren i razgovarali sa ekspertima iz oblasti zaštite životne sredine i mještanima koji brane rijeke, planine, jezera.

“Iskustvo obilaska terena sa predstavnicima Evropskih Zelenih za nas je bilo od neprocjenjive vrijednosti, prije svega zbog razmjene informacija o aktuelnim ekološkim temama i problemima. Ipak, ono što je na nas ostavilo najjači utisak, svakako jeste želja poslanika Evropske unije da tokom terenskih posjeta čuju i glas naroda i kroz direktnu komunikaciju, od laičke, kao i od stručne javnosti, dobiju argumentaciju i mišljenje oko devastacije Tare, izgradnje štetnih malih hidroelektrana i namjere Vlade da uprkos prvoj uspješnoj e-peticiji ponizi volju građana da područje Sinjajevine dobije status zaštićenog parka prirode i tamo realizuje vojne aktivnosti i bojeva gađanja”, kazao je Perović.

On je istakao da je takav pristup predstavnika EZ-a realan indikator u stepenu posvećenosti poslu, te nivoa demokratske kulture i vrijednosti koje zovemo evropskim, a u stvari bi trebalo da budu etičke, moralne i ljudske, i kao takve prihvaćene od onih kojima građani daju povjerenje da štite javni interes.

“Posjeta EZ-a trebalo bi da bude poučna i podsticajna za uspavane poslanike/ce crnogorskog parlamenta koji ne znaju šta se dešava u njihovoj rođenoj zemlji i o ekološkim katastrofama se upoznaju preko društvenih mreža ili u najboljem slučaju individualnim terenskim obilascima bez kontakta sa onima od kojih bi mogli da saznaju i nauče nešto korisno za njih i društvo”, rekao je direktor “Ozona” i aktivista KOR-a.

Aktivisti KOR-a krajem avgusta sa Vajsom i troje njegovih kolega posjetili su žitelje šavničkih sela koji brane Bukovicu od stavljanja te rijeke u cijevi.

Nakon razgovora sa čuvarima Bukovice, Vajs je poručio da je to bogatstvo koje ne smije biti uništeno zbog dobitka jedne male količine energije.

Vajs je onima koji u Crnoj Gori donose odluke poručio da prestanu da uništavaju svoju državu “projektima od kojih će koristi imati samo jedna kompanija”.

Nakon što je jasno kazao da podržava bunt građana protiv izgradnje mHE, poslanik EZ-a obišao je Sinjajevinu i razgovarao sa mještanima koji na toj planini stoku izgone u ispašu.

Poručio je da je nedopustivo da vlast one koji brane prirodu proglašavaju državnim neprijateljima, jer su oni zapravo patriote.

Tada je najavio da će pitanje pretvaranja te planine u vojno vježbalište pokrenuti u Evropskom parlamentu, i tražiti objašnjenje zašto projekat proglašenja Sinjajevine parkom prirode nije doveden do kraja, iako je za to utrošen i novac poreskih obveznika EU.

Nekoliko dana nakon toga, Vlada je, uprkos protestima mještana i eko-aktivista, te izglasanoj peticiji, usvojila odluku da se na toj planini uspostavi vojno-strelišni poligon.

Iz KOR-a su tada poručili da se neće predati, i da onih koji brane planinu ima više nego vojske. Najavili su i podnošenje krivičnih prijava.

Predsjednik Vlade Duško Marković kazao je da jedva čeka da predstavnici civilnog sektora učine ono što su najavili nakon usvajanja odluke - podnesu krivične prijave protiv njega i ministra odbrane Predraga Boškovića.

Optužio ih je za “manipulatorski pristup”, “pritiske koji nijesu suštinski ekološki, nego politički i destruktivni”, ali ih i pozvao da šatore umjesto na Sinjajevini razapnu na Valdanosu i brane tu teritoriju od “kriminalne uzurpacije”.

Ne popravlja se rejting zakasnjelim reakcijama

Perović je kazao da trend zakasnjelih reakcija i manipulativnih pokušaja javnog zastupanja ekoloških građanskih inicijativa, bez konsultacija sa ljudima koji ih koordiniraju, nije nešto što u konačnom može donijeti dobro ni građanima “ni onima koji politikanstvom pokušavaju pribaviti unutarpartijske poene ili poboljšati svoj rejting kod naroda”.

“Poslanici crnogorskog parlamenta takvom praksom definitivno šalju lošu sliku i u kontekstu evropskih integracija i poglavlja 27, koje koriste kako bi prikrili sopstveno neznanje i odgovornost za učinjene ekološke i ekonomske štete u prethodnom periodu, loše i promašene javne politike i strategije, kao i ponižavajuće neefikasne zakone i izostanak kontrolne uloge izvršne vlasti, koja je očigledno namjerila da uništi trajno najvrednije prirodne resurse i spriječi održivi razvoj Crne Gore. Zato smatram da je od velikog značaja da građani što prije pokažu odgovornost i hrabrost i svi zajedno damo doprinos da u lancu donošenja budu naši najbolji kadrovi, koji će se baviti održivim razvojem i našom budućnošću i za koje se neće moći vezati kriminal, korupcija, nepotizam, neznanje, nekultura i ostale negativne pojave, koje su nas učinile nezdravom i neperspektivnom životnom sredinom iz koje se odlazi, bez namjere da se u nju vraća”.

Bonus video: