Dukić se izvinio, ali tvrdi da je oštećen, mještane interesuje ko mu je dozvolio da gradi etno-naselje

Vlasnik etno-kampa “Škale” na Bjelasici tvrdi da je blokirao put mještanima i turistima kao odgovor na „neadekvatno postupanje nadležnih prilikom istrage nelagalne sječe stabala“
7186 pregleda 1 komentar(a)
Etno katun u izgradnji, Foto: Privatna arhiva
Etno katun u izgradnji, Foto: Privatna arhiva

Vlasnik etno-naselja na katunu Škale na Bjelasici Goran Dukić, koji je nekoliko dana prošle sedmice svojim terenskim vozilom blokirao saobraćajnicu koja pozvezuje taj katun sa Kolašinom, izvinio se svima koji su imali štetu zbog njegovog postupka. Reagujući na izjave svojih komšija sa Škala, Dukić je rekao da je onomogućavanje korišćenja puta koji je sam pravio, a čiji se dio nalazi na njegovom imanju, bio odgovor na „neadekvatno postupanje nadležnih prilikom istrage nelagalne sječe stabala“.

Tvrdi da Uprava za šume i policija nijesu adkvatno postupili nakon što je prijavio da je devet stabala bukve posječeno u neposrednoj blizini njegovih turističkih objekata na Škalama. Kazao je i da mu je, prilikom rušenja stabala, umalo oštećen krov od jednog objekata.

„Očekujem od nadležnih da se što prije otkriju počinioci nelegalane štete. Za sve što govorim i činim imam dokumentaciju, pa se i nadležnima, ali i novinarima i svima koji misle da griješim lako uvjeriti u ispravnost i istinitost toga. Iako mi je žao svih koji su, tokom nekoliko dana blokade puta imali štetu, podsjećam da je moje vozilo bilo parkirano na mom imanju i na putu koji sam sâm pravio“, rekao je on.

Dukić tvrdi da mještani ne treba da se na njega ljute i podsjeća da je prilikom izgradnje puta, svakom ko je učestvovao u izvođenju radova, plaćao uredno dnevnice. Podsjeća i da je tražio od države i lokalnih vlasti tri opštine da sufinansiraju radove na putu koji povezuje Bjelasicu sa Komovima.

Kako kaže, interes je svih, a nadležnih i obaveza da obezbijede adekvatne pristupne puteve, naročito mjestima koja imaju turistički potencijal. Zbog nepostojanja dobrog puta do katuna i svog imanja gdje gradi turističko naselje, tvrdi Dukić, bio je i prinuđen da gradi put svojim novcem. Kada je tražio pomoć za probijanje puta, objašnjava, namjeravao je da ne traži nadoknadu za dio svog imanja, kojim put prolazi.

On je, osvrćući se na tvrdnje mještana da je stari put, koji je vojska gradila osamdesetih godina prošlog vijeka, „izbrisan iz katastra i zatrpan“, preporučio da se obrate nedležnim institucijama.

Mještani tvrde da su posječena drva na katunu na imovini suvlasništvo pet domaćinstava. I oni tvrde da ne znaju ko je posjekao stabla, ali smatraju da su, nakon što im je šumarski inspektor to dozolio, imali pravo da iskoriste drvnu građu.

Đinović kaže da zemljište na katunu nikad nije formalno podijeljeno između suvlasnika, pa pitaju Dukića ko mu je dao saglasnost da gradi etno-naselje na zajedničkoj imovini.

Đinović: Ne interesuje nas koliko je uložio u svoj put, tražimo stari

Iako je Dukić u petak uklonio parkirano vozilo sa puta, mještani i dalje insistiraju na odgovorima od njega i nadležnih i traže objašnjenje o starom putu, kojim se od Vranjaka do Škala saobraćalo prije nego što je Dukić napravi svoj put.

„Mi samo želimo otvaranje starog puta, koji se sada u katastru vodi kao pješačka staza. Ne interesuje nas koliko je Dukić uložio u svoj put, kojim smo išli jer je stari zatrpan. Pitamo ga i ko ga je ovlastio da od Opštine traži put od Jezerina preko Dolova Đokića, jer taj put nikad nije postojao osim kao staza za pješake i izgon stoke“, kaže Sveto Đinović, vlasnik jedne od vikendica na Škalama.

On pojašnjava da je put, za koji Dukić tvrdi da je nedostupan mještanima od otvaranja ski-centra, bio privremeni. Prema Đinovićevim riječima, probilo ga je preduzeće koje je gradilo žičare kako bi dopremili materijal.

Bonus video: