Maljevac saniraju sredinom mjeseca

Iz Elektroprivrede najavljuju da će će biti uloženo 20 miliona eura
2200 pregleda 0 komentar(a)
Od prašine se nisu vidjela okolna naselja, Foto: Goran Malidžan
Od prašine se nisu vidjela okolna naselja, Foto: Goran Malidžan

Rekultivacija kasete II na deponiji pepela i šljake na Maljevcu počeće sredinom septembra.

To je saopštno iz Elektroprivrede Crne Gore koja se juče oglasila saopštenjem nakon ekološkog incidenta, dan ranije, kada je velika količina prašine sa deponije Maljevac nošena vjetrom, prekrila Zbljevo i okolna sela.

“EPCG je, između ostalog, iz tih razloga ušao u projekat fazne rekultivacije deponije vrijedan oko 20 miliona eura. Podsjećamo, tokom protekle godine, u revitalizaciju deponije pepela i šljake utrošeno je blizu devet miliona eura, a čitav posao biće završen do 2023. godine do kada se očekuje da bude realizovan i projekat ekološke rekonstrukcije Termoelektrane “Pljevlja”… EPCG je dobio građevinsku dozvolu, a Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, krajem jula ove godine, potpisala je ugovor vrijedan oko četiri miliona eura i trebalo bi da, sredinom septembra, počne realizaciju ugovorenog posla na rekultivaciji kasete II sa konzorcijumom koji je dobio ovaj posao”, saopštili su iz EPCG-a.

Tvrde i da je eksproprijacija zemljišta u pojasu 300 metara od deponije u završnoj fazi, a skoro osam miliona eura već je izdvojeno za rješavanje imovinskopravnih odnosa sa 68 porodica čija su imanja u neposrednoj blizini tog objekta.

“Trenutno, izvode se radovi koji su počeli 22. avgusta, a koji podrazumijevaju skidanje gornjeg humusnog sloja i uklanjanje rastinja i šiblja sa same lokacije i pristupnog puta. U okviru fazng rada odradiće se rekultivacija druge, prve i na kraju treće kasete, kao i izmještanje Paleškog potoka. Rekultivacijom deponije dobiće se zeleni pojas na kojem će biti zasađeno odgovarajuće rastinje i drveće čime će Pljevlja dobiti još jedan uređen parkovski prostor”, saopštili su iz EPCG-a.

Ranije je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma saopšteno da će kompletan trošak rekultivacije deponije snositi EPCG, a dio novca, oko četiri miliona eura, obezbijeđen je iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj, koji je namijenjen za sanaciju četiri ekološke crne tačke u Crnoj Gori. Osim deponije Maljevac u Pljevljima će biti sanirano i flotacijsko jalovište nekadašnjeg rudnika olova i cinka “Šuplja stijena” u Gradcu kod Pljevalja.

Iz Ministarstva su ranije saopštavali da će rekutivacija jalovišta u Gradcu biti sanirana do maja 2020, ali sada je već izvjesno da taj rok neće biti ispoštovan jer radovi još nijesu ni počeli. Rekultivacija jalovišta u Gradcu koštaće preko šest miliona eura.

Sanacija jalovišta u Gradcu, radiće se iz kredita Svjetske banke, koji je odobren u novembru 2014. godine na iznos od 50 miliona evra za sanaciju više ekološki tačaka u Crnoj Gori.

Jalovište visine 16 metara, zahvata površinu od 15 hektara, na desnoj obali Ćehotine, a na njoj je deponovano više od tri miliona tona toksičnog materijala za skoro pedeset godina rada Rudnika “Šuplja stijena”.

Bonus video: