Budućnost solane zavisi od rješavanja pitanja vlasništva

Odlazeći komesar EK Johanes Han obećao da će Evropa budno pratiti dešavanja u Ulcinju
1397 pregleda 0 komentar(a)
Solana, Foto: Vesko Belojević
Solana, Foto: Vesko Belojević

Pitanje vlasništva Ulcinjske solane i te kako je u fokusu Evropske komisije i od odluke o vlasništvu zavisi i definisanje budućeg najboljeg modela upravljanja tim područjem.

To se, pored ostalog, navodi u odgovoru odlazećeg komesara EK Johanesa Hana na pismo više organizacija za zaštitu prirode - EuroNatur, BirdLife, Centra za zaštitu i proučavanje ptica i Asocijacije “Dr Martin Šnajder Jakobi”.

Odbornici ulcinjske Skupštine 24. juna glasali su da Solana u Ulcinju dobije status parka prirode, a prije nekoliko dana proglašena je i močvarom od međunarodnog značaja i uvrštena na Ramsar svjetsku listu močvarnih područja. Ramsar konvencija je međunarodni sporazum koji pruža okvir za nacionalne akcije i međunarodnu saradnju za očuvanje i mudro korišćenje vlažnih staništa i njihovih resursa.

Han je poručio da sada predstoji uspostavljanje efikasnih mjera očuvanja Solane u Ulcinju, koje bi dovele do poboljšanja statusa tog potencijalnog Natura 2000 lokaliteta. Podsjetio je i na studiju EK za procjenu prirodne vrijednosti Ulcinjske solane iz 2017, kojom je potvrđena velika ekološka vrijednost solane. Glavni zaključci te studije iz decembra 2017. tiču se potrebe za adekvatnim upravljanjem revitalizacije proizvodnje soli i potreba da se zaštiti solana kao lokacija.

Han je u odgovoru na pismo predstavnika organizacija za zaštitu životne sredine podsjetio i da studija ukazuje na neophodnost značajnih ulaganja u infrastrukturu, ali i kazao da će za upravljanje tim lokalitetom definisanje najboljeg modela “zavisiti od odluke o vlasništvu”.

“EK iskazala je i ranije zabrinutost u vezi sa pitanjem vlasništva nad Solanom, a to što je dio prostora u privatnom vlasništvu firme koja je u bankrotu, jedan je od razloga što ne privlači investitore koji bi ulagali u to močvarno područje”, kazao je Han.

O pitanju značaja utvrđivanja vlasnika Solane više puta govorila je bivša ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Štajnaker. Na 5. Međunarodnoj konferenciji o zaštiti Ulcinjske solane u aprilu, ona je kazala da je odgovornost crnogorske Vlade da utvrdi ko je vlasnik tog prirodnog rezervata za stotine hiljada ptica.

Iz Vlade o vlasništvu govore samo u kontekstu zaštite prostora, pa je i ministar održivog razvoja Pavle Radulović sa aprilske konferencije poručio da zaštita Solane “nema veze sa tim ko je vlasnik”. Na pitanje o tome ko je vlasnik Solane, tada je rekao da je utvrđivanje vlasništva posao pravosuđa, a ne Vlade.

Privredni sud od 2013. godine čeka na mišljenje Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, kojim predsjedava premijer, što je uslov za pravosnažno okončanje sudskog postupka za utvrđivanje vlasništva nad zemljištem nekadašnje fabrike soli “Bajo Sekulić”, koje je koristio Eurofond biznismena Veselina Barovića.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) ranije su kazali da je “pitanje vlasništva vještački napravljeno”, a koordinator te NVO za pravna pitanja Veselin Radulović tvrdi da “po zakonu oni nemaju ni pravo korišćenja ni pravo svojine”.

Odgovarajući na pismo organizacija za zaštitu prirode, odlazeći komesar EK poručio je da je u trenutnim uslovima teško osigurati moguća i održiva ulaganja.

“A odgovornost je Crne Gore da osigura održivo i adekvatno finansiranje i upravljanje Ulcinjskom solanom”, kazao je Han, dodajući da će EK svakako nastaviti da podržava te napore i podsjetio da je pitanje Solane “ključna prekretnica u pristupnim pregovorima”.

Bonus video: