Kada kontejner nije ničija nadležnost

“Obratili smo se Komunalnoj policiji. Ona nas je uputila na Komunalno preduzeće, a oni opet na Komunalnu policiju i tako ukrug"
1602 pregleda 1 komentar(a)
Kontejner usred trotoara, Foto: Privatna arhiva
Kontejner usred trotoara, Foto: Privatna arhiva

Po sredini trotoara u Vardarskoj ulici u Nikšiću, danima je stajao kontejner prepun građevinskog šuta i drugog otpada, a da paradoks bude veći sve službe su odbijale nadležnost da ga sklone, tako da stanari nijesu znali kome da se obrate da bi bio ispražnjen i vraćen gdje mu je mjesto.

“Obratili smo se Komunalnoj policiji. Ona nas je uputila na Komunalno preduzeće, a oni opet na Komunalnu policiju i tako ukrug. Ovo je zaista sramota da u centru grada stoji na sred trotoara kontejner prepun smeća, a da niko to neće da ukloni”, ogorčeni su stanari ulice.

Kako je “Vijestima” kazao načelnik Komunalne policije Novica Milović, oni su nakon prijave građana odmah izašli na teren. “Izvršili smo komunalni nadzor i u tom trenutku nikoga nijesmo zatekli na licu mjesta. Sačinili smo zapisnik i proslijedili Komunalnoj inspekciji na dalju nadležnost. Upozorili smo Komunalno preduzeće da kontejner moraju da isprazne i vrate na mjesto gdje se nalazio, a kako to nijesu uradili napisali smo prekršajni nalog kojim se preduzeće kažnjava 150 eura, a odgovorno lice 20”, kazao je Milović. Direktor JP “Komunalno” Miodrag Muratović smatra da su oni pogrešna adresa za pisanje kazni i da bi, da svi rade svoj posao kako treba, situacija bila potpuno drugačija.

“Logika Komunalne policije i inspekcije je da svako može da radi šta hoće ukoliko nije zatečen na licu mjesta. To bi bilo isto kao kada policija ne bi uhapsila lopova, iako zna ko je, ako ga ne zatekne u krađi”, kazao je Muratović.

Prema njegovim riječima, svi znaju ko je stavio kontejner na trotoar i ko je u njega ubacio građevinski otpad, ali niko neće da se”zamjera” pa “kola treba da se lome na Komunalno preduzeće”. “Svi znaju da se u toj ulici vrši rekonstrukcija lokala, da su ti koji rade rekonstrukciju otuđili kontejner iz Ulice narodnih heroja i stavili ga ispred vrata jer im je bilo teško da nose građevinski otpad. Ali, građani neće da prijave tu osobu, Komunalna policija i inspekcija neće da je kazni, i niko nikome neće da se zamjeri. Zato treba Komunalno da čisti za njima, iako se zna ko prima platu da nadzoriše komunalni red. Pošto im je Opština nadređena, neka im ona naredi da rade svoj posao kako treba, a nama kada daju nalog da to očistimo to ćemo i da uradimo”, kategoričan je Muratović. Nakon poziva novinarke “Vijesti” toj službi i preduzeću, Opština Nikšić je JP “Komunalno” poslala nalog da isprazni kontejner i vrati na mjesto gdje je stajao, što su oni i uradili.

Bonus video: