Koliko će RTV Kolašin koštati građane?

Procjene troškova nema ni u odluci o osnivanju
1608 pregleda 3 komentar(a)
Opština u procesu stabilizacije javnih prihoda: Detalj iz Kolašina
Opština u procesu stabilizacije javnih prihoda: Detalj iz Kolašina

Lokalna vlast ne odustaje od ambicije da osnuje radio-televiziju Kolašin, iako još nije saopšteno koliko bi to godišnje koštalo građane.

Procjene troškova funkcionisanja tog medija nema ni u nacrtu izmjena i dopuna odluke o osnivanju RTV, koja je donesena prije pet godina.

Promijenjeni dokument na javnoj raspravi je do 18. septembra, ali se još ne zna kada će se naći i pred odbornicima lokalnog parlamenta.

“Vijestima“ su prije nekoliko mjeseci iz kabineta predsjednika Opštine Milosava Bulatovića odgovorili da nijesu tačne nezvanične informacije, prema kojima je po prilično visokoj cijeni, kupljena stara oprema nekadašnjeg privatnog radija. Obećali su i da će kupovina opreme biti u skladu sa zakonskim propisima.

Budžetom za ovu godinu planirano je 10.000 eura za osnivanje RTV. Nije saopšteno kako će biti raspoređen taj novac.

Odlukom iz 2014. godine bilo je predviđeno da savjet tog servisa ima tri, dok je izmjenama i dopunama planirano pet članova. Predloženim dokumentom, čak tri člana biće iz javnih ustanova, odnosno organizacija čiji je osnivač Opština. Dva preostala člana savjeta biraće se iz nevladinog sektora, odnosno školskih ustanova.

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama, imena zaposlenih u budućoj RTV već su poznata, iako iz vladajuće koalicije to negiraju.

Kada je prije pet godina namjeravao da otvara radio, tadašnji predsjednik Opštine Darko Brajušković planirao je da već zaposlene u Opštini obuči za rad. Sada će, kako tvrde u Opštini, kadar biti sastavljen od onih koji imaju “stručne reference iz oblasti radio-novinarstva“.

“Kroz materijale o osnivanju koji će proći skupštinsku raspravu, poštujući zakonske odredbe o osnivanju lokalnih javnih emitera, biće precizirano koliko će u prvoj fazi biti zaposlenih u Radiju Kolašin. Osnivanje Radija Kolašina podrazumijeva potrebne zakonske procedure. Odluka o osnivanju biće pripremlljena i proći će nadležne skupštinske odbore i komisije i biti pred odbornicima SO Kolašin“, kazali su nedavno iz Bulatovićevog kabineta.

Odluka o osnivanju RTV, čije su izmjene i dopune sada na javnoj raspravi, donesena je nekoliko mjeseci pred lokalne izbore 2014. godine, na kojima je sada aktuelna vladajuća koalicija DPS-a i Grupe birača tada izgubila vlast.

Brajušković je tada najavljivao da će početkom te godine medij početi da radi eksperimnetalno. To se nije desilo, jer je sljedeća vlast procijenila da je projekat lokalnog emitera neracionalan i skup, s obzirom na to da je Kolašin u procesu stabilizacije lokalnih finansija.

Bonus video: