Eksperti će “češljati” stanje riba u Limu

Istraživanje je predviđeno i Lokalnim planom zaštite biodiverziteta Bijelog Polja 2018-2022. godine
1240 pregleda 0 komentar(a)
Jasmin Ćorović
Jasmin Ćorović

Opština Bijelo Polje je angažovala tim stručnjaka sa Prirodno-matematičkog fakulteta iz Podgorice iz oblasti zaštite životne sredine, koji će raditi na detaljnom naučnom istraživanju rijeke Lim, radi njene zaštite i unaprjeđenja.

Istraživanje je predviđeno i Lokalnim planom zaštite biodiverziteta Bijelog Polja 2018-2022. godine.

“U sklopu istraživanja biće realizovano terensko istraživanje stanja biodiverziteta Lima i njegovih glavnih pritoka u cilju izrade kompletne studije nultog stanja, procjena stanja populacija, ugroženosti i rasprostranjenja zaštićenih i ‘NATURA 2000’ vrsta na području cijele opštine, s akcentom na akvatične vrste”, kazao je sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Jasmin Ćorović.

Uz to, sprovešće se istraživanje i monitoring ekološki i ekonomski značajnih vrsta, uključujući rijeke, ranjive i ugrožene vrste kao i studija zaštite rijeke Lim i glavnih pritoka Bistrice i Ljuboviđe.

Ćorović naglašava da će istraživanje pomoći u podacima o ribljim vrstama, procjeni biomase, godišnjoj produkciji, te predlogu mjera dozvoljenih tehnika ribolova i mjere zaštite i drugm.

Rijeka Lim je jedna od najzageđenijih rijeka, a nedavno se u toj rijeci desio pomor ribe. Tim povodom tužilaštvo je naložilo ispitivanje postrojenja u Industrijskoj zoni, nakon što je utvrđeno da je pomor uzrokovan sadržajem nitrita u vodi u blizini Industrijske zone, što je dovelo do smanjenja kiseonika.

Bonus video: