Demokrate BP: Neviđena devastacija životne sredine naša stvarnost

U saopštenju ističu da se nerijetko i ranije dešavalo da ribolovci ulove ribe na kojima su vidljive promjene u vidu oteklina izraslina i slično
537 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Demokrate
Ilustracija, Foto: Demokrate

Pomor ribe u rijeci Lim je ekološka katastrofa, koja je i ovog puta pokazala svu neodrživost postojećeg stanja i njegovu štetnost za razvoj Crne Gore kao ekološke države, saopšteno je iz kluba odbornika Demokrata u SO Bijelo Polje.

"Pozivamo nadležne institucije da pod hitno pronađu počinioce i javno saopšte građanima ime fabrike koja je direktno odgovorna za ovaj ekocid! S tim u vezi, zahtijevamo od tužilaštva da preduzme sve potrebne mjere i pokrene postupak protiv odgovornog lica koje je izazvalo ovu ekološku katastrofu", navodi se u saopštenju.

Uginula riba je pronađena nizvodno od Industrijske zone do mjesta Sutivan.

"Voda je danima bila bijele boje. Tri dana nakon pomora, površinom rijeke Lim su plutale velike količine ribe. Prilikom ispitivanja, primjerci pastrmke mladice i lipljena nijesu pronađeni u rijeci. Više ih nema. Ovo je krajnje nedopustivo za jednu ekološku državu. Ko i zbog čega je dozvolio da dođe do ovoga? U čijem interesu se dešavaju ovakve stvari? Uginulo je na stotine tona ribe i nije dovoljno reći građanima da je uzrok u povećanom sadržaju nitrita i da je deficit rastvorenog kiseonika vjerovatno uzrok pomora ribe".

U saopštenju ističu da se nerijetko i ranije dešavalo da ribolovci ulove ribe na kojima su vidljive promjene u vidu oteklina izraslina i slično.

"Centar za toksikološka ispitivanja pod hitno mora da izvrši ispitivanja. Mora se otkriti i javno objaviti koji je glavni uzrok i ko je počinilac i neophodno je podnijeti krivičnu prijavu i preduzeti sve potrebne mjere kako se ovaj ili sličan ekocid više ne bi ponovio. Pred zakonom moramo biti svi jednaki i ne smije biti povlašćenih. Ovakvim činom se direktno ugrožava i zdravlje svih građana. Ovo je već drugi put da se u kratkom vremenskom periodu desio pomor ribe u Crnoj Gori i to nam govori da apsolutno nema nikakvog preventivnog djelovanja nadležnih organa da se spriječe ovakve i slične ekološke katastrofe. Dakle, ne smijemo dozvoliti da se vrši devastacija životne sredine. Uništavaju nam se rijeke, vrši se pomor ribe, grade se mini hidroelektrane, rijeke nam se stavljaju u cijevi, direktno se ugrožavaju biljne i životinjske vrste i njihov opstanak je doveden u pitanje. Zbog čega ili zbog koga? Zar je privatni interes privilegovanih pojedinaca važniji od očuvanja životne sredine i našeg zdravlja", zaključeno je u saopštenju kluba odbornika Demokrata u SO Bijelo Polje.

Bonus video: