Učenici iz Plužina učili o biciklizmu

Radionica je održana povodom Evropske nedjelje mobilnosti
434 pregleda 0 komentar(a)
Danas u Plužinama, Foto: BK "Perun"
Danas u Plužinama, Foto: BK "Perun"

U plužinskom Obrazovnom centru učenicima osmog razreda članovi biciklističkog kluba „Perun“ iz Nikšića, Ana Petrović i Branko Cerović, održali su edukativnu radionicu na temu biciklizma. Radionica je održana povodom Evropske nedjelje mobilnosti, a učenici su imali priliku da saznaju nešto više o bicklizmu kao sportskoj disciplini, rekreaciji i turističkom proizvodu, ali i o biciklu kao ekonomičnom i ekološkom prevoznom sredstvu.

Cerović je učenike upoznao i sa osnovnim alatom, najčešćim kvarovima na biciklu i kako ih otkloniti. Prema riječima Ane Petrović, opština Plužine ima velike mogućnosti za razvoj biciklizma kao turističkog proizvoda. Ona je podsjetila na manifestacije koje se organizuju u toj opštini – biciklističku trku “Putevima Baja Pivljanina”, biciklijade koje su organizovane uz obalu Pivskog jezera, ali i na biciklističku MTB stazu u Crkvičkom Polju.

“Cilj nam je bio da se djeca edukuju i upoznaju saobraćajnu kulturu jer su biciklisti ravnopravni učesnici u saobraćaju Trudimo se da promovišemo bicikl kao sportski rekvizit i alternativno prevozno sredstvo koje ne zagađuje životnu sredinu. Vremenom će djeca steći naviku voziti, samo je bitno predstaviti vožnju na biciklu kao doživljaj koji im omogućava da stignu brže na odredište nego da pješače. Djeca uče vrlo brzo. Uz nekoliko jednostavnih koraka i puno ohrabrenja, većina djece može naučiti voziti dječiji bicikl za manje od sat”, kazala je Petrović.

Radionicom, koja je organizovana uz podršku opštine Plužine i UNDP-a, kroz projekat “Smanji svoj karboski otisak”, bili su zadovoljni i učenici i predavači.

Bonus video: