Crnogorci, Srbi i Hrvati skupa čuvaju šume

Za 5. oktobar najavili su prvu zajedničku akciju nazvanu "Jeka sa tri gore"
1720 pregleda 0 komentar(a)
Za 5. oktobar najavili prvu zajedničku akciju, Foto: Jelena Jovanović
Za 5. oktobar najavili prvu zajedničku akciju, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 18.09.2019. 14:28h

Odbrana životne sredine ujedinila je eko-aktiviste iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije, koji su minulog vikenda u Rumi potpisali Sporazum za očuvanje nacionalnog šumskog blaga, sprečavanje devastacije šuma i kontrolu državnih šumarskih institucija.

To je za “Vijesti” kazao direktor NVO Ekološki pokret Ozon i aktivista Koalicije za održivi razvoj (KOR) Aleksandar Perović, koji je u ime KOR-a potpisao sporazum.

Na taj dokument potpis stavili su i predstavnici inicijativa “Čuvari/ke Fruške Gore” iz Srbije i hrvatski “Zeleni odred”, kao i Forum braniteljske udruge “VIDRA – veterani i društvena akcija”.

Nakon potpisivanja stigla je najava prve zajedničke akcije - 5. oktobra u podne, sa Durmitora, Medvednice i Fruške gore upozoriće na devastaciju šumskog blaga i pozvati odgovorne da spriječe dalju sječu.

“Potpisivanjem sporazuma nije samo formalizovana saradnja ekoloških građanskih mreža regiona, kao što to rade političari, već smo se svi obavezali da nećemo odustati od zajedničkog otpora beskompromisnom otimanju prirodnih resursa od strane interesnih lobija bliskih vlastima zemalja Balkana”, rekao je Perović.

Istakao je da je očigledno da se privatni interes stavlja iznad javnog u cijelom regionu:

“A da su donosioci odluka i političari dio te organizovane ekokriminalne grupe. To je i jedan od razloga da se svi mi koji volimo prirodu svojih država i koji smo svjesni da se moramo izboriti da bi se promijenili postojeći pogubni trendovi devastacije životne sredine, okupimo u regionalni blok građanskih ekoloških aktivista i budemo tas koji će prevagnuti u korist održive budućnosti”.

Pozvao je građane da im se u petak 20. septembra u 11.59 sati pridruže pred zgradom Vlade na građanskom ekološkom protestu povodom Dana ekološke države Crne Gore:

“Da zajedno pokažemo da nam je stalo do ekološke države Crne Gore, do održivog razvoja, do budućnosti koja obećava, do zemlje kojoj se vraća i ostaje, do onog najvrijednijeg što su nam ostavili naši preci i što smo u obavezi ostaviti potomcima a ne bez otpora predati tajkunima”.

Bonus video: